Itt a tavasz, visszatértek az első gólyák Magyarországra

GettyImages-1359157001
2023.03.01. 07:26 Módosítva: 2023.03.01. 08:14
Február végén visszatértek az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba.

A hírről a nemzeti park oldalán számoltak be. Mint írták, február 23-án, este hat óra környékén három, jó erőben lévő madár szállt le Dévaványán a hosszú visszaút után.

Békés vármegyében általában 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma, és többségük rendszerint március második felében, Sándor-nap (március 18.) tájékán tér vissza telelőhelyéről. Minden évben akadnak azonban olyan példányok, melyek korábban jönnek meg a nagy útról.

Tavaly az első gólyát március 3-án, Mezőberényben észlelték. Ehhez képest most a három, Dévaványán észlelt madár jóval hamarabb tért vissza, amire az magyarázhat, hogy az idei február melegebb volt az átlagosnál.

A gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket. A KörösMaros Nemzeti Park beszámolója szerint azóta a három madarat rendszeresen látják Dévaványa térségében. A hosszú út ellenére láthatóan jó erőben vannak, és mivel a térségben jelenleg nincs hótakaró, így az élelemhez is könnyen hozzájuthatnak.

Van néhány példány, amely itt telelt 

A KörösMaros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az egyik ilyen gólyáról nemrég Kondoroson közeli fotókat is sikerült készíteni:

Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra. Idén két példány telelt át Battonya térségében – írta erről a nemzeti park. 

(Borítókép: Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.