A hirtelen szívhalálok többsége defibrillátorral megakadályozható

IMG 0582
2023.03.08. 17:53
Magyarországon nagyjából 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívmegállásban, naponta 70 ember veszti életét emiatt, harminc százalékuk nyilvános helyen esik össze, ha mernénk cselekedni, és lenne a közelben defibrillátor, a többségük megmenthető lenne. A Budapesti Szent Ferenc Kórház országos életmentő programjában iskolák, plébániák, sportlétesítmények vehették át a kedvezményesen megváltott életmentő készüléküket, és felkészítették őket a használatukra.

Hazánkban még mindig vezető haláloknak számít a hirtelen szívmegállás, évente 27 ezer magyar hal meg emiatt, sokan közülük közterületen, az utcán vagy a munkahelyükön esnek össze. Ha a jelenlévők a mentők kiérkezéséig megkezdenék az újraélesztést, a többség megmenthető lenne, főleg, ha a közelben lenne defibrillátor.

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis szerint már az ország legalább 630 pontján van ilyen, bárki számára hozzáférhető életmentő készülék. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, kardiológus szerint az lenne ideális, ha közösségi terekben is elérhető lenne a defibrillátor, amelyről vészhelyzet esetén mindenki tudja, hol található, hogyan kell használni, és merne is cselekedni. 

Iskolákba, társasházakba került defibrillátor

A Budapesti Szent Ferenc Kórház ennek érdekében hirdetett programot, amelyben 200 darab AED-készülék gyártási költségen történő megvásárlására adott lehetőséget az Innomed Medical Zrt. jóvoltából. Iskolák, plébániák, társasházak, kisebb cégek éltek a lehetőséggel, többségében olyan intézmények, ahol történt már hasonló eset, de mint kiderült, készülék hiányában akkor semmit sem tudtak tenni. A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban a szülők egy jótékonysági iskolabál keretében gyűjtötték össze az életmentő készülékre szánt összeget.

Nem szeretnénk, hogy ilyen nálunk újra előforduljon, sőt, tanítási időben bárki számára hozzáférést fogunk biztosítani, aki a közelben segítségre szorul

– fogalmazott az Indexnek az igazgató, Jámbor Erzsébet. A Széher úti társasház egyik lakója pedig azért döntött az eszköz beszerzése mellett, hogy a közelben élő rizikócsoportnak számító idősek ezzel nagyobb biztonságban legyenek. Az Országos Mentőszolgálat Szív City életmentő applikációba való regisztráció mellett tábla kihelyezésével fogja informálni a helyieket arról, hogy életmentő készülék helyben elérhető. 

A defibrillátorok átvétele előtt bemutatót tartottak annak helyes használatáról, és rövid újraélesztési alapismeretekről is tájékoztatást kaphattak a jelenlévők. Országszerte az Egyházi Kórházak Egyesülésével közösen tartanak az életmentő eszközök igénylői számára ingyenes újraélesztési tanfolyamot. 

Perceken belül cselekedni kell

„Magyarországon az infarktuson átesett betegek 25 százalékánál egy éven belül szíveredetű elhalálozás következik be, hirtelen szívhalál esetén csak azonnali újraélesztéssel van esély a túlélésre. Életbevágóan fontos, hogy növekedjen az elérhető defibrillátorok száma, valamint a lakosság minél nagyobb arányban elsajátítsa az újraélesztés lépéseit, és ne féljen cselekedni” – emelte ki a kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil az eszközök átadóján.

A kardiológus hangsúlyozta: az ilyen esetekben csupán 3-5 percig van lehetőség az életmentésre, és 60 másodpercenként 10 százalékkal nő a maradandó károsodás kockázata. Egy-két percen belüli defibrillálással 60 százalékkal nő a túlélés esélye, a szíveredetű légzésleállás után pedig 85 százalékban magához tér a beteg.

A főigazgató arra is kitért, hogy sok ilyen túlélő rehabilitációja zajlik kórházukban. 

Nem lehet elrontani

Kijelentette: a hirtelen szívhalál defibrillátorokkal megakadályozható lenne, ezek a civil használatra gyártott eszközök könnyen kezelhetők, és szerencsére ahogy fejlődik a technika, egyre olcsóbbak is lesznek. A kardiológus a bemutatón úgy fogalmazott, hogy lehetetlen elrontani a használatát, a félautomata CardioAid1 készülék magyar nyelven többször elismételt hang- és vizuális utasításokat ad, amit a mellkasra felhelyezve csupán egyetlen gomb megnyomásával kell működésbe hozni. A szerkezet érzékeli a szívfrekvenciát, így ha szükséges, a sokkolás megismétlésére ad utasítást, vagy a percenként száz mellkaskompresszió folytatására.

A kardiológus kiemelte: ha továbbra is eszméletlen a beteg, az újraélesztést a mentő kiérkezéséig kell végezni.

Toldy-Schedel Emil emlékeztetett arra, hogy B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez mindenkinek részt kellett vennie elsősegélynyújtó tanfolyamon.

Az emberek többsége mégsem mer cselekedni, mivel attól tartanak, hogy rosszat tesznek, pedig ilyenkor az egyetlen helytelen lépés az, ha nem teszünk semmit

– figyelmeztetett. 

 Toldy-Schedel Emil megemlítette, hogy a közeli egyházi gimnáziumban már tartottak ilyen tanfolyamot 11. és 12. évfolyamos diákoknak, az egyik 17 éves tanulónak ezzel a nagymamáját sikerült megmentenie, ezután osztálytársainak is megtanította az életmentő ismereteket. A főigazgató elmondta, hogy éves szinten tervezik folytatni a programot. 

(Borítókép:  Innomed Medical Zrt.)