Megoldódott a bérlakásban élők villanyszámla-elszámolása

2023.03.09. 09:59
Hosszú bizonytalanság után végre jó hírt kaptak a lakásbérlők. A kormány rájuk is kiterjesztette a rezsicsökkentést.

Csütörtöktől az önkormányzati vagy állami bérlakásokban élők is részesülhetnek a rezsicsökkentett áramdíjból. Erről tanúskodik a Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendelet. A rendeletben jelzik, hogy az önkormányzati bérlakások fenntartóinak felelőssége az egyéni villanyfogyasztás mérési lehetőségének megteremtése. Ennek elmaradása hosszú ideje megoldatlan helyzetet teremtett számos bérleményben. 

A Kormány most lehetőséget teremtett arra, hogy minden család részesülhessen a rezsicsökkentés intézménye által kínált kedvezményben,

ezért az állami vagy önkormányzati bérlakás természetes személy bérlője is évi 2523 (azaz havi körülbelül 210) kilowattóráig jogosult a rezsicsökkentett áron elektromos áramot vételezni, efelett pedig az úgynevezett lakossági piaci árat kell alkalmazni. A bérleti szerződést a bérbeadó (azaz az állam vagy az önkormányzat) 60 napon belül köteles az új rendeletnek megfelelően módosítani.

Az mfor.hu megjegyzi, hogy a friss jogszabály szerint a bérbe adó állam vagy az önkormányzat a rezsicsökkentett áron adható árammennyiséget a fenti számot a műszakilag elkülönülő önálló lakások számával felszorozva számolhatja el, amennyiben a lakások közös villanyórán vannak.