Jön a hidegfront, minden vármegyére kiadták a figyelmeztetést

DSC9765
2023.03.10. 06:21
Markáns hidegfront érkezik, amelynek előterében még melegebb lesz a hőmérséklet, de péntek délutánra már egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A meteorológiai szolgálat az egész országra kiadta a figyelmeztetést. A nappali csúcshőmérséklet 14 és 20 fok között alakulhat.

Pénteken a változóan felhős-napos időben napközben ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az élénk déli, délnyugati szelet helyenként erős lökések kísérhetik – írja az Időkép.

Enyhe marad az idő, a csúcshőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakulhat.

időjárás
Fotó: Időkép

Az előrejelzés szerint péntek éjjel északnyugat felől viszont markáns hidegfront érkezik, így szombatra több fokkal visszaesik a hőmérséklet, és nagy területen viharossá fokozódik a szél. A front előterében péntek napközben viszont még meleg, nedves légtömeg tölti ki Magyarországot, a csúcshőmérséklet a többfelé élénk, helyenként erős déli-délnyugati szélben eléri a 14–20 fokot. 

Ahogy a front egyre jobban megközelíti Magyarországot, úgy a délutáni óráktól nyugat, délnyugat felől egyre nagyobb területen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. 

A ZIVATAROKAT VIHAROS SZÉLLÖKÉSEK, INTENZÍV VILLÁMTEVÉKENYSÉG, HELYENKÉNT KIS MÉRETŰ JÉG, FELHŐSZAKADÁS KÍSÉRHETI.

Péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt az egész országra kiadta a figyelmeztetést. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

időkép
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken front ugyan még nem lesz felettünk, de továbbra is számítani kell melegfronti tünetekre. Migrén, vérnyomásproblémák, keringési és gyulladásos panaszok jelentkezhetnek, akár rosszullét és alvászavar is előfordulhat. Dekoncentráltak, fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység.

Hétvégén jelentős lehűlés várható

Szombaton egy markáns hidegfront érkezik erős, viharos északnyugati széllel. Kezdetben a délnyugati, déli tájakon eshet eső, napközben néhol északon, északkeleten alakulhat ki gyenge eső, zápor. Nyugaton várható több, északkeleten kevesebb napsütés. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, napközben csak 4–10 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap sokfelé számíthatunk többórás napsütésre, melyet sok helyen zavarhatnak magas szintű felhők. Számottevő csapadék sehol sem várható. Helyenként még élénk lesz, de a legtöbb helyen csillapodik a szél. Hajnalban szinte mindenhol fagyhat, majd délutánra 5 és 10 fok közé melegedhet a levegő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)