Median: Pártállástól függetlenül híve a magyar lakosság többsége az EU-ban maradásnak

2023.03.15. 18:01
A Medián február végén készített egy közvélemény-kutatást, amelyből derült, hogy a magyarok egyre inkább uniópártiak. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályokra, valamint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőkre. A válaszadók túlnyomó többsége akkor is a bennmaradásra szavazna egy népszavazáson, ha Orbán Viktor az Európai Unió elhagyása mellett kampányolna.

Decemberben még a megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy „teljes mértékben” támogatja Magyarország EU-tagságát. Februárban már a válaszadók 53 százaléka válaszolta ezt.

azt lehet mondani, hogy pártállástól függetlenül híve a magyar lakosság többsége az EU-ban maradásnak.

Ezalól csupán a Mi Hazánk szavazói kivételek, esetükben mérsékeltebb a támogatás, de ebben a körben is csaknem eléri a kétharmadot. A különbség a jobboldali pártok, mint a Fidesz, a Mi Hazánk esetében az, hogy kevesebben vannak, akik „teljes mértékben”, és többen, akik „inkább” támogatják Magyarország EU-tagságát.

Mint kiderült, az emberek 74 százaléka tudott példát mondani arra, milyen előnyünk származhat az uniós tagságból. A legtöbben a mozgásszabadságot emelték ki: a szabad utazást, a szabad munkavállalást és a külföldi tanulást 42 százalék tartja fontos előnynek. 

A magyar társadalom minősített, háromnegyedes többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana a huxitra, annak a kétharmadnyi szavazópolgárnak pedig, aki állítása szerint biztosan elmenne egy ilyen népszavazásra, 80 százaléka voksolna a bennmaradásra

– írja a HVG360.

Az összes válaszadó kétharmada akkor is az EU-ban maradásra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna. Ami még érdekesebb, hogy a kormánypárti szavazóknak is majdnem kétharmada (62 százaléka) voksolna a maradásra.

Sőt, a bennmaradást támogató Fidesz-szavazók 59 százalékos többsége, vagyis az összes kormánypárti szavazó több mint egyharmada azt állítja, hogy a miniszterelnökkel szemben is kitartana az álláspontja mellett.

A diplomások 81 százaléka, az érettségizettek 71 százaléka, a szakmunkásképzőt végzettek 51 százaléka, a nyolc általánost végzettek 54 százaléka minden körülmények között a maradásra szavazna.