Fák nélküli lombkoronasétányt épített uniós pénzből egy település

2023.03.23. 20:56
A kormánypárti polgármester még 2018-ban, magánszemélyként pályázott a projektre. A kivitelezés helyszíne saját erdejének területe volt.

A nyírmártonfalvai fideszes polgármester egy lombkoronasétány megépítésére 60 millió forint uniós támogatást kapott. Csakhogy a fejlesztés megvalósítása közben tarra vágták az erdőt, így a lombkoronasétány mellől ma már a lombkorona teljesen hiányzik. Az 50 méter hosszú, sétány céljára épített, fából készült szerkezet magányosan árválkodik az egykori fás, erdős terület helyén.

Az Átlátszó szerint Filemon Mihály polgármester még magánszemélyként, 2018-ban pályázott az uniós forrásra (2019-ben választották meg a település vezetőjévé), és 2021-ben nyerte el az összeget. A kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt. A telek, amelyen különleges torzóként magasodik az ácsolt sétány, a tulajdoni lapok tanúsága szerint ugyancsak Filemoné.

A lap szerint 2022-ben még megvolt az erdő, amelyet a Google Earth műholdfelvételei is megerősítenek. A közbeszerzési értesítőben a lap szerint ez szerepel:

A teljesítési helyen időközben tarvágás történik, ezért a területen 2022. 06. 01-től 2022. 08. 31-ig munkavégzés nem történhet.

A fasétány mellett két pihenőpavilon is épült, az egyik tetőszerkezetén a szél megbontotta a palát. A „pottyantós budik” üresek, nincs bennük WC – olvasható a cikkben.

A közbeszerzési értesítő szerint a fejlesztés tavaly december elejére készült el, a kivitelező egy nyíregyházi cég volt.