Teljesen átalakul az érettségizés jövőre

D  VG20220506005
2023.03.24. 18:43
2024-ben befejezi a középiskolát az az évfolyam, amely 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv alapján tanult, így nemcsak a felvételi, hanem az érettségi is komoly átalakuláson megy majd keresztül. Több feladatsor is más lesz, valamint új elemek kerülnek például a magyarérettségi középszintű feladatsorába.

Az Oktatási Hivatal már korábban közzétette honlapján azokat a mintafeladatokat, amelyekhez hasonlók szerepelnek majd az újfajta érettségiben.

Kiderült például, hogy 2024-től a magyarérettségi része lesz egy irodalmi feladatlap is, amelyben szinte bármit kérdezhetnek a diákoktól a tantárgy keretein belül – mint egy műveltségi tesztben. Ebben a feladatsorban memoriterek és kötelező olvasmányok is előkerülhetnek.

Olyan is előfordulhat, hogy valaki már 2024 előtt szembe találja magát az új követelményekkel.

Azok, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nemzeti alaptanterv szerint kezdték el a középiskolát, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott vizsgát, illetve azt követően szintemelő vagy pótló vizsgát szeretnének tenni, már az új vizsgakövetelmények szerint érettségizhetnek 2023 tavaszán és 2023 őszén – írja az Eduline.

Kevesebb pontot érhet az érettségi a felvételin

A fentieken túl az érettségi pontok felvételibe való beszámítása is átalakul.

Eddig egy 67 százalékos középszintű, valamint egy 67 százalékos emelt szintű érettségiért ugyanannyi pont járt a felvételin, az emelt szintű érettségit elsősorban az 50 többletpontért volt érdemes választani.

Ez megváltozik:

az érettségi pontok számításakor más súllyal fogják figyelembe venni a közép- és az emelt szintű érettségit.

Például egy 82 százalékos középszintű érettségiért nem 82 pontot kap majd egy felvételiző, hanem csak 55-öt. Egy 82 százalékos emelt szintű érettségi viszont az új rendszerben is 82 pontot ér majd. Ez a változtatás azonban azt is jelenti, hogy egy 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 felvételi pont jár – részletezi az Eduline.

Az Indexen korábban összeállítottunk egy listát a 2023-ban és 2024-ben bekövetkező változásokról, amelyek a felvételi rendszerben történnek.

(Borítókép: Varga György / MTI)  • Tippek
  • Hírek