Az emberi méltóság megsértéséért perli a Való Világot a Médiatanács

2023.03.30. 16:39
Újabb jogsértéseket állapított meg legutóbbi ülésén a ValóVilág 11. évadával kapcsolatban a Médiatanács – jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága. Többek között a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú bemutatását is kifogásolták.

A közlemény szerint a Médiatanács állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát.

Az RTL Kettő csatornán és az RTL+ online felületén elérhető 24 órás élő közvetítéssel kapcsolatban a testület már korábban is jelezte a jogsértéseket a joghatósággal rendelkező luxemburgi médiahatóságnak, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

Az újabb hatósági ellenőrzések nyomán a ValóVilág február 14-én és 16-án bemutatott összefoglalói újabb törvénysértéseket tartalmaztak.

Mint fogalmaztak, a műsorszámokban megvalósult

az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése.

Az élőben közvetített online tartalomban is volt jogsértés: a realityműfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot – áll a közleményben.

A Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Való Világ 11. évadának győztese Kriszti lett, aki 36 millió forinttal gazdagabban mehetett haza a villában töltött 103 nap után.