Budapest az unió legbiztonságosabb nagyvárosa az egyedül utazó nők számára

2023.04.04. 11:52
Egy utazásszervező oldal több mint 200 nagyvárost vizsgált meg világszerte, hogy meghatározza a 30 legbiztonságosabbat a női utazók számára. Az európai lista élét Budapest vezeti, és a magyar főváros világszinten is az előkelő harmadik helyen szerepel.

A WayAway utazásszervező oldal arra volt kíváncsi, hogy egy egyedül utazó nő a világ melyik városában érezheti magát a legnagyobb biztonságban. A kutatás apropója, hogy adataik szerint

a nők 24 százaléka mondott már le utazást amiatt, hogy féltette a saját biztonságát. 

WayAway ezért felmérést készített arról, hogy melyek a legbiztonságosabb nagyvárosok világszerte. Több mint 200 várost vizsgáltak meg, hogy meghatározzák a 30 legbiztonságosabbat a női utazók számára.  A lista összeállításához előtt interjúkat készítettek a helyiekkel, több forrásból származó friss biztonsági jelentéseknek jártak utána, és biztonsági rangsorokat is vizsgáltak.

A felmérést ismertető Time Out magazin szerint az első három helyen az alábbi városok végeztek:

  1. Izland fővárosa, Reykjavík,
  2. Puerto Rico fővárosa, San Juan,
  3. Budapest.

Vagyis a magyar főváros az Unióban első helyen végzett. Az EU-s városok közül a top 30-ban szerepelt még Madrid (5. hely). München (8. hely), Berlin (10. hely), Bécs (16. hely), Barcelona (18. hely) és Prága is (29. hely). 

Janis Dzenis, a WayAway PR- és kommunikációs vezetője a listáról és a nők utazással kapcsolatos biztonsági aggályairól szólva elmondta:

Nemcsak erkölcsi okokból érdemes a női utazók biztonságérzetét növelni, hanem gazdasági okokból is. Azok a célállomások és utazási irodák, amelyek a női utazóknak biztonsági garanciákat tudnak nyújtani, növelni tudják forgalmukat egy olyan közönség körében, amely a világ felét teszi ki.

Nemrég a Time magazin is a világ legjobb helyeinek egyikeként említette Budapestet egy másik rangsorban.