Navracsics Tibor jó híreket közölt az Erasmusra pályázó diákokkal

2023.04.05. 16:37
Az egyetemisták ugyanúgy pályázhatnak az Erasmus-ösztöndíjakra az őszi szemeszterben is, ahogy eddig. A területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben tárgyalt, a megbeszélés után megnyugtató híreket közölt a diákokkal.

Navracsics Tibor, aki Elisa Ferreira, Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztossal folytatott megbeszélést, magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: arra kérte az Európai Bizottságot, küldjön levelet a nemzetközi mobilitási pályázatok koordinálását végző Tempus Közalapítványnak, amelyben megnyugtatja az egyetemistákat és a tagállami hatóságokat, hogy nincs fennakadás az Erasmus+-programban való részvételben – írta az MTI.

A miniszter közölte: a levél bizalomerősítő lenne, elmagyarázná, hogy az egyetemisták ugyanúgy pályázhatnak az őszi szemeszterben is az ösztöndíjakra, ahogy eddig. Mivel nyárig megállapodás születhet ebben a kérdésben, a Horizont Európa és Erasmus+-program finanszírozása 2024 után is folyamatos lesz – mondta a miniszter.

Közölte továbbá, hogy a Horizont Európa programmal kapcsolatban már érkezett tisztázó levél az Európai Bizottság részéről, amely a konzorciumi partnerek és a magyar egyetemek számára is elmagyarázza, hogy

EGYELŐRE ZÖKKENŐMENTESEN MEHET TOVÁBB A PÁLYÁZÁS ÉS A PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTEL.

Ha nem születne megállapodás, az csak a jövőben okozhat problémát – tette hozzá.

A közérdekű alapítványok szabályozásával kapcsolatban folytatott megbeszéléséről Navracsics Tibor azt mondta: legfontosabb annak tisztázása, miként lehet elérni, hogy a közérdekű alapítványok formájában működő egyetemek is minél hamarabb részt vehessenek az Erasmus és a Horizont Európa programokban. Közölte, a magyar fél most egy ezzel kapcsolatos javaslatot küld egyeztetésre Brüsszelbe, konszenzus esetén pedig benyújtja a módosító javaslatát, ami – mint mondta – rendezi a kérdést.

Tájékoztatása szerint a vita az összeférhetetlenségi szabályok esetében van az Európai Bizottsággal. E területen ugyanis még nem sikerült kellően meghatározni, hogy mely pozíciók összeférhetetlenek a kuratóriumi tagsággal – magyarázta.

Az egyszer megújítható kuratóriumi tagság mandátuma hosszával kapcsolatban a miniszer kiemelte: ennek meghatározása, valamint az, hogy a tagság megszűnését követően mennyi idővel vállalhat valaki újabb kuratóriumi tagságot, nem hátráltatja a tárgyalások menetét, sem a megállapodást.

Navracsics Tibor elmondta: reméli, hogy hamar sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, és akár már április második felében a magyar parlament elé kerülhet a törvényjavaslat.

Az uniós bizottság ígéreteinek megfelelően ha így haladunk a tárgyalásokkal, és nyárra el tudja végezni a magyar teljesítések értékelését, akkor az uniós forrásokhoz ténylegesen hozzá tudunk férni

– tette hozzá Navracsics Tibor.