Reagált az ügyészség Hadházy Ákos feljelentésére

2023.04.06. 11:21
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azután tett feljelentést, hogy kiderült: a miniszterelnök Egyiptom után Olaszországban szállt ki a repülőből Magyarország helyett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

Az ügyészség közleménye szerint Hadházy Ákos hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Orbán Viktor február–márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentéskiegészítés alapján lefolytatott vizsgálatakor megállapította:

nem történt bűncselekmény.

Mire szól a védelem?

Más országok gyakorlatához hasonlóan a miniszterelnök állami érdekből személyi védelemben részesül. A védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, közlekedésének biztosítására. A személyi védelem a miniszterelnököt nemcsak hivatali tevékenysége körében illeti meg, hanem szabadsága, magánprogramjait illetően is.

Egyes európai és Európán kívüli országoktól eltérően Magyarország nem tart fenn úgynevezett kormánygépeket, hanem jogszabály alapján a Honvédség, alaprendeltetése szerinti feladatai ellátásának elsődlegességét szem előtt tartva, biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet.

A jogszabály a honvédségi személykísérés nyújtotta technikai segítséget kiterjeszti a politikai felső vezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felső vezetővel utazik. A személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik.

Mindezek alapján a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.