Újabb helyen borult fehérbe az ország

2023.04.08. 13:31
Télies időjárást hozott a húsvét, nagypénteken húszéves hidegrekord dőlt meg, soha nem volt még annyira rideg április 6-ánk, mint idén. Szombaton is maradt a téli időjárás, a Börzsönyben minden hófehér a havazás miatt.

Pénteken a Kékestetőn mínusz 2 Celsius-foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja.

Az előrejelzések szombatra is hideg időt jósoltak esővel és záporral, mint írták, a magasabban fekvő tájakon havas eső, gyenge havazás, akár hózápor is előfordulhat.

Ezt igazolja az Időkép képriportja is, eszerint a Börzsöny két népszerű kirándulóhelyén – Csóványoson és a Nagy-Hideg-hegyen – havas a húsvéti hangulat, 

akár hógolyózni is lehet.

A fotók deres fákat és havas utakat ábrázolnak a Börzsönyben.

Hűvös marad az idő

Mint írtuk, szombaton marad a télies időjárás, a nappali maximum-hőmérséklet 6 és 11 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap gyakran takarhatják felhők a napot, eleinte helyenként, napközben elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor, az Alpokaljánál egy-egy hózápor. Nyugaton néhol élénk lehet az északias szél. Hajnalban mínusz 2 és 4 Celsius-fokot mérhetünk, napközben 9–15 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők, enyhülés kezdődik.

Húsvéthétfő reggelén helyenként párás, ködös lehet a levegő. Néhány órás napsütésre szinte mindenhol számíthatunk, de elvétve kisebb eső, zápor még előfordul.

Az északias szél nyugaton és keleten helyenként feltámad. A hajnali fagy még nem szűnik meg teljesen, néhol északon számíthatunk mínusz egy-két fokra. Délután a maximumok 11 és 17 Celsius-fok között alakulnak.