Politológus: Orbán Viktor miatt haldoklik a V4-együttműködés

33BY84Z-highres
2023.04.15. 07:01
Josef Mlejnek cseh politológus szerint a visegrádi négyek együttműködése a klinikai halál állapotában van, méghozzá Orbán Viktor magyar miniszterelnök miatt.

Josef Mlejnek a cseh FORUM 24-nek adott interjújában azt monda, a visegrádi négyeket folyamatosan összetartó politikai blokknak tekinteni mindig is meglehetősen naiv elképzelés volt. A politológus szerint Magyarország most elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök Oroszországhoz való viszonyulása miatt akadályozza a csoport működését. „Ezért meg kell várni a hatalomváltást Magyarországon, és ez hosszú időt vesz igénybe” – nyilatkozta.

Úgy véli, a V4-ek a klinikai halál vagy a hibernáció állapotában van, ami elsősorban Magyarország és Orbán Viktor ukrajnai háborúhoz való hozzáállása miatt van.

MINT FOGALMAZOTT, NEHÉZ AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS, HA AZ EGYIK ÁLLAM TELJESEN MÁS ÁLLÁSPONTOT KÉPVISEL.

A szakértő szerint a visegrádi négyek országai egyfajta regionális együttműködési bázisként működtek, de nem sikerült valóban hatékony politikai blokká alakítani. Sok múlik ugyanis azon, hogy ki van épp hatalmon, valamint hogy a kormányok politikailag közel állnak-e egymáshoz – mondta.

A V4-ben van legalább egy olyan ország, amely az aktuális választási eredményeknek megfelelően más politikai irányultságú

– fogalmazott Mlejnek.

Az interjúban azt is megkérdezték tőle, hogy mennyire problémás tag jelenleg Magyarország, ha Orbán Viktor szerint előnyös az Oroszországgal való kapcsolattartás. A politológus szerint rendkívül problémás tag Magyarország, mert a másik három ország egyértelműen Ukrajnát támogatja, így az együttműködés nyilvánvalóan nem működhet.

A politológus szerint a V4-ek egy túlértékelt politikai blokk, hiszen már többször is előfordult, hogy az országok nem értettek egyet. Kifejtette azt is, hogy 

Csehországnak az az érdeke, hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon Magyarországgal.

Csehország egyébként nem csatlakozott az Magyarország elleni uniós perhez, amely az LMBTQ-törvény miatt indult, és Mlejnek szerint ez annak köszönhető, hogy Petr Fiala nagyrészt konzervatív kormánya van most hatalmon.

(Borítókép: Olivier Matthys / POOL / AFP)