Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2023.04.17. 06:02
Hétfőn több tájegységünkön alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az intenzívebb gócokban apróbb szemű jég is eshet. Az északi-északkeleti szelet élénk, nyugaton és helyenként északon, északkeleten erős lökések kísérhetik. A nappali maximumok 15 és 21 fok között alakulnak.

Hétfőn a napos időszakok mellett többször erősen megnövekedhet a felhőzet, és több tájegységünkön is számíthatunk időnkénti záporokra, zivatarokra. Sokfelé lesz élénk, erős az északi-északkeleti szél, zivatarokban és helyenként nyugaton viharos lökések is lehetnek – írja az Időkép.

Hajnalban 5–10 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 15 és 21 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen lehűlhet a levegő.

időjárás
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az egész országra kiadta a citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Mint írták, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hétfőn nem várható fronthatás, de változékony, többfelé szeles, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárásra készülhetünk. Továbbra is felléphetnek alvásproblémák, a változékony időben ingadozó lehet a hő- és komfortérzet, a szelesebb nyugati tájakon pedig fejfájást, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

A keringési rendszer panaszaival élők körében vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A többfelé fülledtté váló időben nehézlégzés, légszomj, rosszullét is előfordulhat, záporok, zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota romolhat, nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.