Karácsony Gergely: Budapest finanszírozza a kormányt

2023.04.18. 14:56
A főpolgármester közösségi oldalán számolt be arról, hogy az energiaárak emelkedése ellenére 29,1 milliárd forintot takarítottak meg a Budapest-modell segítségével a fővárosi energiabeszerzések árából. Később egy rendezvényen pedig közölte: szerinte ma már Budapest finanszírozza a kormányt.

Karácsony Gergely főpolgármester röviden úgy foglalná össze a főváros helyzetét az energiakrízissel kapcsolatban ,hogy „rengeteget spóroltunk, mégis többet fizetünk – és még támogatást sem kaptunk.”

Mint közösségi oldalán írta, tavaly ősszel a csillagos egekbe emelkedtek az energiaárak, a legtöbb önkormányzat kénytelen volt ezeken az árakon megkötni az idei évre vonatkozó energiaszerződéseit.

Ha mi is ezt csináltuk volna, mostanra csődbe megyünk. De ennél okosabbak voltunk

– fogalmazott, hozzátéve, hogy egy bonyolult, napi vételezési eljárást alakítottak ki, hogy a csökkenő világpiaci árakat ki tudják használni. 

Az év első három hónapjában így 29 milliárd forinttal kevesebbet fizettek, mint ha tavaly ősszel szerződtek volna. Persze sajnos így is sokkal többet, mint amit az energiakrízis előtt – tette hozzá Karácsony Gergely.

És hiába jártunk el különös gondossággal, a kormány egy szép kerek összeggel járult hozzá az erőfeszítéseikhez – az önkormányzatok között kiosztott támogatásokból egy fillért sem kaptunk

– írta.

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a kormánynak ki kellene fizetniük az idén a tizenkétszeresére emelt szolidaritási adót is. Közölte, minden erővel azon dolgoznak, hogy a válság és a kormányzati megszorítások hatásaitól megóvják a budapestieket, ezért olyan pénzügyi túlélő csomagon dolgoznak, ami biztosítja, hogy a közszolgáltatások jelenlegi színvonala megmaradjon és az ezekért dolgozók bérét minden körülmények kötött ki tudják fizetni.

Budapest finanszírozza a kormányt

Karácsony Gergely felszólalt a budapesti székhelyű vállalatok vezetői előtt, az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén is. Ahol elmondta, „Budapesten termelik meg az ország GDP-jének 38 százalékát, vagyis a főváros Magyarország gazdaságának motorja”.

A felszólalásáról a Facebook-oldalán is beszámolt, ahol azt írta, „a Budapest-ellenes politikára Budapest-párti kiállással válaszolunk”.

Ha ezt a motort nem táplálja üzemanyag – sőt, ha elveszik tőle –, ha ez a motor leáll, annak az egész ország látja kárát. Ezért is tarthatatlan és elfogadhatatlan, hogy a kormányzati elvonások immár a város működőképességét veszélyeztetik, hogy immár Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva

– fogalmazott a főpolgármester bejegyzésében.