Leszavazta a Fidesz a javaslatot, ami lehetővé tenné Putyin magyarországi letartóztatását

2023.04.19. 13:26
Leszavazták a Demokratikus Koalíció (DK) határozati javaslatát, amely lehetővé tette volna a háborús bűnökkel vádolt Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatását és kiadatását a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ha újra Magyarországra látogatna – jelentette be Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Vadai Ágnes elmondta, hogy az Orbán-kormány jelenleg arra hivatkozva adna menedéket az orosz elnöknek, hogy még mindig nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát. Azonban éppen ennek kihirdetését tette volna lehetővé a DK javaslata, amelyet szerdán a Fidesz nem támogatott.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor kiszolgálja Vlagyimir Putyint, ezért nem engedi, hogy letartóztassák az orosz elnököt, ha Magyarországra érkezne. Kiszolgálja Putyint, amikor tőle vesz méregdrágán orosz gázt. Orbánt Putyin és a profit érdekli. Nem érdekli az ukrán gyerekek sorsa, ahogy az sem, hogy az üzletüknek köszönhetően a hétszeresére emelkedtek a rezsiárak

– fogalmazott Vadai Ágnes.

Hozzátette, éppen ezért történt az, hogy az Országgyűlés Külügyi Bizottságában bár a Fidesz a békéről beszélt, elutasította a DK azon határozati javaslatát, amely lehetővé tette volna Vlagyimir Putyin letartóztatását, ha Magyarországra érkezne.

Mint megírtuk, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter márciusban egy Kormányinfón arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e Magyarországon Vlagyimir Putyint, azt válaszolta: Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum.

Hozzátette: dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar Alaptörvénnyel ellentétes az egyezmény.