Gyászol a NAV: meghalt az egyik legeredményesebb szolgálati kutyájuk

2023.04.20. 20:15
Több mint 6 évig szolgált a NAV-nál Django, a cigaretta- és kábítószer-kereső kutya. A holland juhász azonban hirtelen, betegség következtében csütörtökön elpusztult.

Hirtelen, betegség következtében meghalt Django, a Bevetési Igazgatóság nyugat-magyarországi, cigaretta- és kábítószer-kereső holland juhászkutyája – közölte közösségi oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bejegyzésükben azt írják, Django több mint 6 évig tartó szolgálata alatt mintegy félezer felderítésben vett részt, melyekben csaknem 50 ezer doboz cigarettát talált, amelynek az értéke mintegy 90 millió forint.

A NAV egy 2019-es Facebook-posztjából kiderül, hogy Django egyik szemével mindig a gazdáját figyelte, sokat kommunikált, szerette hallatni a hangját. Hangos ugatással jelzett, ha figyelemre volt szüksége, de azt is, ha munka közben talált valamit.

Mint írták, az állat imádott fotókon szerepelni, mindig pontosan az objektív lencséjébe nézett, és képes volt mozdulatlanul ülni hosszú másodpercekig a tökéletes fotó elkészítése érdekében.

Django az adóhivatal egyik legeredményesebb szolgálati kutyája volt. 2021 szeptemberében Varga Mihály pénzügyminiszter is posztolt a közösségi oldalán Djangóról, aki akkor éppen másfél millió forintnyi illegális dohányárut talált egy török teherautóban.