Orbán Viktor a világ második legnagyobb bankjának elnökét fogadta

D MTI20230420001
2023.04.20. 15:19
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Tien Kuo-lit, a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB) elnökét és delegációját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szerdán nyitotta meg magyarországi fióktelepét a CCB, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete.

A csütörtöki munkaebéden, amelyen a miniszterelnökön kívül a kormány több minisztere, Szijjártó Péter, Varga Mihály, Nagy Márton és Csák János is részt vett, üdvözölték a bank budapesti képviseletének megnyitását – ismertette Havasi Bertalan.

Elhangzott: Kína és Magyarország barátsága hosszú múltra tekint vissza. A felek várakozásai szerint az új fióktelep hozzájárulhat a kínai–magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Tien Kuo-li egyébként a CCB budapesti fióktelepének megnyitójára érkezett Magyarországra.

Mint megírtuk, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is üdvözölte, hogy a China Construction Bank is megnyitotta magyarországi fióktelepét, és hogy egyre több kínai kereskedelmi bank telepedik le az országban, vagy alakítja ki itt regionális központját.

Orbán Viktor az elmúlt napokban sorra fogadja a vendégeket a Karmelita kolostorban.

A szerdai kormányülés után a miniszterelnök Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnököt látta vendégül. A szlovén elnök azonban nemcsak a kormány-, de az államfővel is találkozott, és egyetértettek: nem fogják a férjüket és a fiaikat a frontra küldeni.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [j] és Tien Kuo-li, a China Construction Bank [Kínai Építési Bank, CCB] elnöke a Karmelita kolostorban, ahol a kormányfő fogadta a bank elnökét és delegációját 2023. április 20-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)