Egymásnak esett egy zöldítés miatt a VEKE elnöke és Budapest főtájépítésze

D KOS20220411045
2023.04.24. 10:00
A rakpart zöldítése miatt keveredett vitába a főváros főtájépítésze és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke.

A közösségi médiában jelentette be Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze, hogy a Jane Haining rakparton zöldítésbe kezdtek. Úgy fogalmazott: „történelmi pillanatok: a Jane Haining rakpart 1,5×1,5 méteres területén a rakparton szimbolikusan átadott egy új zöldfelületet a VaLyo csoport”. 

Erre reagált Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, aki, mint fogalmazott: „elképzelni nem tudok annál nagyobb ostobaságot, mint amikor valaki megbontja a burkolatot, hogy »vadvirágos élőhelyet« létesítsen egy árvízveszélyes területen”.

A víz, az nem olyan dolog, ostobák, hogy majd visszahőköl, ha meglátja a kiskerteteket. A víz, az jön, és olyan, hogy mindent visz. Ha megbontjátok a rakpartot, akkor azt is. Esetleg ne telepítsünk ürgemenhelyet is oda? Olyan kis cuki állatkák, olyan helyes kis lukakat furkálnak a gátba, hát nem édi?

– fogalmazott Dorner Lajos Facebook-posztjában, amelyben ezt követően felteszi azt a kérdést, ami a bontásra adott engedélyre vonatkozik.

„Az ott egy védmű, idióták. Leginkább a feljelentés lenne adekvát erre a műsorra. Kormányhivatal, katasztrófavédelem, hmmm? De ti még büszkék is vagytok rá. Őszinte elismerésem, ez tényleg Darwin-díjas. Tényleg történelmi pillanat, ekkora baromságot ugyanis még senki sem csinált. Meg szimbolikus is, a végtelen emberi hülyeség örök szimbóluma” – írta.

Erre érkezett a fenyegetés

Később Dorner Lajos frissítette a posztját. Ekkor már azt állította, hogy Bardóczi Sándor főtájépítész megfenyegette, hogy a hangnem miatt kitiltja az oldaláról.

„Nos, tegye, de előtte állítsák helyre a rakpartot azonnal!” – emelte ki. Majd Dorner Lajos posztja szerint Bardóczi Sándor egy párizsi példát hozott fel, „mint remek példa, ahol egy szakaszon fövenyes a rakpart”.

A Szajna nem a Duna, Sándor! És a párizsiak sem a rakpart szélét burkoló kockaköveket szedték fel, ennyi eszük azért volt. Nekik. Tényleg »történelmi pillanat«, ekkora baromságot ugyanis még senki sem csinált. Meg szimbolikus is, a végtelen emberi hülyeség örök szimbóluma. Állítsátok helyre a rakpartot azonnal!

– zárta posztját a VEKE elnöke.

(Borítókép: Járművek a pesti alsó rakparton 2022. április 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)