Felmentette a törvényszék a vesztegetéssel vádolt Bige Lászlót

2023.04.25. 11:53
A Nyíregyházi Törvényszék első fokon felmentette Bige László vállalkozó milliárdost, akit korábban vesztegetéssel és okirat-hamisítással vádoltak. A műtrágyakirály a kezdetektől fogva tagadta a vádakat.

Bige Lászlót, műtrágyával kereskedő milliárdost korábban azzal gyanúsították, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét.

Az ügy tárgyalása kedd délelőtt 10 órakor kezdődött, és az esemény Bige Lászlóra nézve kedvező eredménnyel zárult.

A NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK UGYANIS ELSŐ FOKON FELMENTETTE A MILLIÁRDOST.

Bige a kezdetektől fogva tagadta az őt ért vádakat, mint mondta, nem követett el bűncselekményt – számolt be a Blikk.

Évek óta húzódik az ügy

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. decemberben gyanúsította meg Bige Lászlót: kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével. E miatt az ügy miatt decemberben őrizetbe is vették a nagyvállalkozót, majd bűnügyi felügyelet alá helyezték és házi őrizetet rendeltek el.

Egy évvel később Bige László cége, a Nitrogénművek Zrt. az MTI-hez eljuttatott egy közleményt, amelyben azt tudatta, hogy a nagyvállalkozó 2021. április 28. napjától a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője megerősítette, hogy „B. L. T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét” megszüntették, mivel fenntartása már nem volt indokolt, az elrendelését megalapozó tanúkihallgatásokat az ügyészség már lefolytatta.

Bige Lászlót 2020. december 15-én vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét. Az ügyészség korábban úgy fogalmazott, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018 előtt éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, amelynek egy részét – utasítására – valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott.