Tanúmeghallgatásokkal folytatódik Bige László büntetőpere

DEBRE20180824004
2021.05.11. 10:12
Tanúk meghallgatásával folytatódik ma délelőtt 9 órától a Bige László elleni, tavaly október közepe óta folyó büntetőper a Nyíregyházi Törvényszéken. A milliárdos nagyvállalkozót vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A tavaly októberi előkészítő tárgyaláson Bige tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a tárgyalásról nem mondott le.

Bige László a vádirat szerint 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, amely a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott műtrágyát is értékesítette. 2009 őszén a vádlott felajánlotta ezen értékesítő cég vezetőjének, hogy letéti szerződés alapján nagy mennyiségű műtrágyát ad át részére, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a műtrágyát gyártó vállalat a teljes letéti készletet kedvezményes áron fogja neki kiszámlázni. A fenti megállapodás alapján 2010. januártól októberig a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesítette a termékeket, majd az azokért kapott 135, 4 millió forintot átadta a vádlottnak azért, hogy ő a teljes letéti készletet jóval alacsonyabb áron számlázza ki a vállalkozó által vezetett cégnek.

A folyamatban lévő büntetőperben szereplő ügyön kívül van még egy nyomozati szakaszban lévő büntetőügye Bigének. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben több újabb bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsította Bige Lászlót: kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével. E miatt az ügy miatt decemberben őrizetbe is vették a nagyvállalkozót, majd bűnügyi felügyeletet alá helyezték, házi őrizetet rendeltek el Bige Lászlóval szemben.

A múlt héten Bige László cége, a Nitrogénművek Zrt. az MTI-hez eljuttatott egy közleményt, amelyben azt tudatta, hogy a nagyvállalkozó 2021. április 28. napjától a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője megerősítette, hogy „B. L. T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét” megszüntették, mivel fenntartása már nem volt indokolt, az elrendelését megalapozó tanúkihallgatásokat az ügyészség már lefolytatta.

Bige Lászlót tavaly december 15-én vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét. Az ügyészség korábban úgy fogalmazott, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018 előtt éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, amelynek egy részét – utasítására – valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott.

Bige László tavaly az Indexnek küldött közleményben reagált a vádakra, nevetségesnek és komolytalannak nevezte a vesztegetési vádat.

Bige március végén figyelemre méltó életútinterjút adott a Partizán videócsatornának, amelyben a vele szemben folyó hatósági eljárásokról is elmondta a véleményét, szerinte az maffiaszerű „piacszerzés, amibe bele van vonva az ügyészség, a rendőrség, a katasztrófavédelmi hivatal, a kormányhivatal, a versenyhivatal és az adóhivatal”. Azt is elmondta, hogy megfelelő információkkal, dokumentációkkal rendelkezik „olyan dolgokról”, amiket nem fél elővenni, ha nagyon muszáj, kész felhasználni a saját védelmében.

Bige ez év tavaszán – az újabb ellene folyó büntetőeljárás mellett – azzal került a közfigyelem fókuszába, hogy ő finanszírozta azt a közvélemény-kutatást, amit a Závech Research Intézet készített, és az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok vezetőinek küldtek meg elsőként. Azóta elkészült egy újabb közvélemény-kutatás is Bige finanszírozásának köszönhetően.

(Borítókép: Bige László  2018. augusztus 24-én.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)