Száz rendőr razziázott péntek éjjel Budapesten

2023.04.27. 14:01
Összesen száz rendőrrel szervezett újra belvárosi akciót a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség április 21-én éjszaka az V., VI., és VII. kerületben.

A rendszeres ellenőrzés fő célja a belvárosi éjszaka nyugalma és a biztonságos szórakozás biztosítása, a garázdajellegű, erőszakos, vagyon elleni, illetve kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, valamint a másokra veszélyt jelentő közlekedők kiszűrése – olvasható a rendőrség hivatalos oldalán.

A razziakor a következő intézkedésekre került sor:

  • Kábítószerbirtoklás gyanújával a rendőrök öt embert állítottak elő.
  • 184 szondáztatás után két ittas járművezetővel szemben indult eljárás.
  • Közigazgatási vagy helyszíni bírságot 26 esetben szabtak ki – többek között tilos jelzésen áthaladás, engedély nélküli járművezetés, záróvonal átlépése, biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.
  • A taxisok ellenőrzése során kisebb közlekedési szabálysértéseken kívül egy járműnek elvették a rendszámát és a forgalmi engedélyét, a sofőrt pedig 600 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtották engedély nélküli személyszállításért.
  • Közterületi alkoholfogyasztás miatt 12 szabálysértési eljárás indult, négyen helyszíni bírságot, négyen figyelmeztetést kaptak. Biztonsági intézkedés keretében a rendőrök két emberhez hívtak mentőt.
  • A társhatóságokkal ellenőriztek két belvárosi szórakozóhelyet is: az egyiket lakossági panasz alapján. Itt több más szabálytalanság mellett annak ellenére szólt hangos zene éjfél után, hogy erre nem volt engedélyük. Az önkormányzat munkatársai jegyzőkönyvet vettek fel, a zenét lekapcsolták, a vendégek távoztak.

Az akcióban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a BFKH Közlekedési Hatóság munkatársai is részt vettek.

A belváros biztonsága érdekében rendszeresen lehet számítani hasonló komplex ellenőrzésekre – közölte a rendőrség.