Szijjártó Péter napjaink egyik legsúlyosabb globális kihívásáról posztolt

2023.04.27. 09:42
Szijjártó Péter szerint napjaink egyik legnagyobb globális kihívása, hogy nem mindenhova jut tiszta víz a világban. Ilyen terület Laosz, ahova most segítség érkezett.

Laoszban a magyar cégek által, magyar technológiával megvalósított vízügyi beruházásoknak köszönhetően napi 96 000 köbméter tiszta vizet állítanak majd elő – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy Magyarország ily módon 250 ezer ember tiszta és egészséges vízhez való hozzájutásához járul hozzá.

A politikus posztjában kitért arra, hogy napjaink egyik legsúlyosabb globális kihívása a tiszta vízhez való hozzáférés hiánya, de hazánk „a vízipar és a víztechnológiák tekintetében a világ élvonalába tartozik”. 

Mint arról korábban beszámoltunk, alig pár órával korábban Szijjártó Péter Laoszból egy élő videóban is bejelentkezett, hogy tájékoztatást adjon arról: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét egy Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.