Zsemle méretű kövekkel dobálózott egy férfi

2023.04.28. 10:12
A büntetett előéletű férfit első fokon hat év börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyben első fokon a Szolnoki Törvényszék járt el a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint 2021 augusztusában Jászladányban egy férfi ittas állapotban megjelent nőismerőse házánál, ahol a férfi testvére is jelen volt, és fivérével kötekedni kezdett.

A férfi a veszekedés hevében a szomszédos ház udvaráról magához vett két darab kb. zsemle nagyságú kődarabot, és azokat nagy erővel a ház ajtajában álló testvére felé dobta. Fivérének a felé repülő első kő elő sikerült ugyan elhajolnia, azonban az a mögötte álló nő fejét eltalálta. Az elkövető második dobása már a testvére homlokának csapódott. A férfi ezután sem hagyott fel a cselekményével, több kődarabot magához vett és dobott a testvéréék irányába, azonban további sérülést már nem okozott.

A sértettek a találatoktól súlyos sérüléseket szenvedtek, eltört a homlokcsontjuk, sőt a bántalmazás alkalmas volt a ténylegesen bekövetkezettnél súlyosabb, életveszéllyel járó sérülés okozására.

A Szolnoki Törvényszék a támadót különös visszaesőként életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a férfi és a védője jelentett be fellebbezést enyhítés érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú bíróság számára kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, annak minősítése törvényes, és a férfival szemben kiszabott büntetés is arányos, melyre tekintettel az ítélet helybenhagyását indítványozta.

A jelenleg más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését töltő férfi ügyében másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.