Kiderült, hol lesz Budaházy György szabadulóbulija

2023.04.29. 20:22
Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, valamint frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a párt által szervezett majálison fellép majd a most szabadult Budaházy György is. Sőt még az is kiderült, hogy gyűjtésbe is kezdenek számára az eseményen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet a Hunnia-perben elítélteknek.  

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet

– írták a Sándor-palota közleményében. Budaházy György később köszönetet is mondott az államfőnek. A szélsőjobboldal ikonikus alakját pedig barátai várták a börtön előtt, majd lóra pattanva szabadult.

Most pedig Novák Előd Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy a Mi Hazánk majálisán lesz a szabadulóbulija. A rendezvényen még gyűjtést is tartanak.

Budaházy is színpadra lép a Mi Hazánk majálisán, egyfajta szabadulóbulit tartunk vele, egyúttal a felemás kegyelem miatt az államnak fizetendő több mint 20 millió forintnyi költségre az elítélteknek gyűjtést tartunk a helyszínen

– olvasható a bejegyzésben.

Mivel vádolták?

Az elkövetők a 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP- és az SZDSZ-pártirodánál és a politikusok otthonánál.

Célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtották a Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt is. A vádpontok között szerepelt még egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal.

A magát Magyarok Nyilainak nevező csoport akcióiban nem sérült meg senki, kivéve egy esetet, Csintalan Sándor megverését – emiatt a súlyos testi sértés is a vádpontok közé került. Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét 2007 decemberében az otthonánál, egy teremgarázsban négy álarcos verte véresre vascsövekkel.

A vádlottak többsége a büntetőeljárásban tagadta a vádakat, de volt a 17 ember között olyan is, aki terhelő vallomást tett saját magára és másokra is. A bíróság az ügyészségnek adott igazat a vádpontok többségében. 

Tavaly decemberben Novák Katalin elnöki kegyelemben részesített több embert is. Akkor hét személy esetében eljárási kegyelemről döntött a köztársasági elnök, ezek voltak azok az emberek, akiket már az elsőfokú bíróság is felmentett. 

Novák Katalin akkor azt is hangsúlyozta: több ember esetében is nagyon súlyos vádakról van szó, és az ő ügyükben majd a másodfokú ítélet meghozatala után dönt arról, hogy kegyelmet ad-e nekik.