Kiket fogad Ferenc pápa az esti magántalálkozón?

MG 9154
2023.04.29. 18:34
Ferenc pápa szombati budapesti programja az Apostoli Nunciatúrán tartott magántalálkozóval zárul. Az egyházfő a Jézus Társasága tagjait fogadja.

„A hagyományok szerint amikor a jezsuita Ferenc pápa hivatalos látogatáson felkeres egy országot, minden alkalommal külön találkozik a helyi rendtársaival. Így történik budapesti útján is. Az egyházfő a Jézus Társasága, azaz a jezsuiták magyarországi rendtartománya tagjait 2023. április 29-én, szombaton 18 órakor fogadja szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán” – olvasható a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya közleményében.

Az esemény, ahogy korábban más országokban is, magántalálkozó, amelyen a pápa „kötetlen, testvéri együttlét során ismerkedik meg rendtársaival, az adott provincia életével”.

Ajándékokkal készülnek

A jezsuiták több ajándékot is visznek a pápának, ilyen:

  • az egyházfő számára szerkesztett képes album a provinciáról,
  • a Jezsuiták Magyarországon című kötet,
  • az arlói romamisszió által segített családok kézzel készített albuma,
  • a M.I.N.D. tavaszi száma, címlapján a pápával,
  • könyv Kaszap Istvánról,
  • a Szent Ignác útja című zarándokfilm,
  • egy-egy palack a rendtartomány fehér-, vörös-, illetve rozéborából.

Az ajándékok közül kiemelkedik a rendtartomány életéről külön Ferenc pápának készített képes kiadvány, benne lelkiségi, kulturális, társadalmi és szociális kezdeményezéseik bemutatásával. A Jezsuita Menekültszolgálat és az arlói romamisszió egy-egy kézzel készített albumba rendezte tevékenységének legfontosabb pillanatait, és az ajándékok között lesz az Ignác – A lelkek lovagja című jezsuita musical Erkel színházbeli előadásának felvétele is, mely darab egyik betétdala lett a pápalátogatás „himnusza”.

A találkozó nem sajtónyilvános, a közlemény alapján a pápa ott elhangzott beszédének összefoglalóját a szokások szerint a Vatikán munkatársai fogják közzétenni, várhatóan néhány héttel az esemény után.

Hol járt eddig?

A katolikus egyházfő pénteki útja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Sándor-palotához vezetett, ahol többek között Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Orbán Viktorral találkozott, majd beszédet mondott a Karmelita kolostorban. A pápa következő programja a Szent István-bazilikában volt, itt az elvilágiasodás veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tett a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, szegényekkel és menekültekkel találkozott az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahonnan a görögkatolikus közösséghez ment az Istenszülő oltalma templomba. Az egyházfőt szombat délután 11 ezer fiatal fogadta a Papp László Sportarénában.

Ferenc pápa magyarországi látogatásának utolsó napját az Indexen élő hírfolyamban lehet majd követni.

A pápalátogatással kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.

(Borítókép: Ferenc pápa az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban Budapesten 2023. április. 29-én. Fotó: Németh Kata / Index)