Itt van Ferenc pápa reggelije és szombati programja

2023.04.29. 09:06 Módosítva: 2023.04.29. 14:57
Ferenc pápa pénteken érkezett Budapestre, szombati programja már elkezdődött egy magánlátogatással.

A katolikus egyházfő pénteki útja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Sándor-palotához vezetett, ahol többek között Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Orbán Viktorral találkozott, majd beszédet mondott a Karmelita kolostorban. A pápa következő programja a Szent István-bazilikában volt, itt az elvilágiasodás veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Tegnapi hírfolyamunkban Ferenc pápa étrendjéről is beszámoltunk, reggelije rendszerint kávéból, sovány tejből, lekvárból és némi kekszből áll.

A szombati program

Ferenc pápa szombati programja:

  • 08.45: Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény).
  • 10.15: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom – találkozás szegényekkel és menekültekkel.
  • 11.30: Istenszülő oltalma templom – látogatás a görögkatolikus közösségnél.
  • 16.30: Papp László Budapest Sportaréna – találkozás fiatalokkal (a részvételt az egyházmegyék koordinálják a szabad helyek függvényében).
  • 18.00: Apostoli nunciatúra – magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény).

Gyerekek készítették az ajándékot

A katolikus egyházfőt a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban Inotay György igazgató fogadta. A belépés után megálltak pár percre az intézmény kápolnájánál, majd az igazgató megmutatott Ferenc pápának néhány szobát az otthonban, illetve a Szentatya találkozott azokkal a gyermekekkel, akiknek az állapotuk miatt nehézséget okozott volna végig ülni a teljes műsort.

A nagyteremben Inotay György megbízott igazgató köszöntötte Ferenc pápát:

Szentséges atya, Ferenc! Tégy engem békéd eszközévé, ahol gyűlölet van, ott szeretet legyen, ahol kétség, ott hit, ahol reménytelenség, ott remény, ahol bánat, ott öröm legyen

– idézte latin nyelven Szent Ferenc imáját az intézményvezető. Úgy folytatta: „köszönjük, hogy látogatásával megerősít minket a hitben, a reményben és a testvéri szeretetben. Dicsértessek a Jézus Krisztus!”.

Ezt követően az intézményben lakó fiatalok műsort adtak a pápának, énekeltek, majd Inotay György az otthon két lakójával közösen átadta a Szentatyának szánt ajándékokat, amelyek elkészítésében valamennyi gyerek részt vett. Átadtak Ferenc pápának egy kék-fehér, illetve sárga-fehér színű tarisznyát – utalva Argentína és a Vatikán zászlajára –, valamint egy nemeztechnikával készült, sárga-fehér színű rózsafüzért, amelyet egy kőrisfából készült ferences kereszt díszít.

A Szentatya kapott egy olasz nyelvű könyvet is, amely Fehér Anna nővérről, az intézmény alapítójáról szól, továbbá két levelet: az egyik az otthon lakóinak üzenete (olaszul és Braille-írással), a másik pedig egy vak kisfiú gyógyulástörténete. A pápa rózsafüzért ajándékozott a gyerekeknek, és beszédet mondott.

Nagyon szépen köszönöm a gyengédséget, amivel itt fogadtatok. Köszönöm az énekeket, a gesztusokat, a szemeiteket. Köszönöm Önnek, igazgató úr, hogy ezt a találkozót Szent Ferenc imájával kezdte

– fogalmazott a szentatya, hozzátéve: ez az ima olyan, mint egy életprogram, mert a szent kéri a kegyelmet, hogy ott, ahol valami hiányzik, ott ő valamit hozzátegyen. Hogy tovább menjen az életben a realitás. Ez pedig nem más, mint tiszta evangéliumhirdetés.

Ferenc pápa kiemelte, sokkal könnyebb különböző ötleteket, ideológiákat elsajátítani, mint olyannak befogadni a realitást, amilyen, mégis, ez utóbbi az evangélium útja. „Jézus Krisztus útja ez, és ez az az út, amit Ön, igazgató úr, ki akart fejezni Szent Ferenc imájával az elején. Köszönöm nektek mindannyiótoknak!” – zárta beszédét a Szentatya, végül a részt vevő gyerekekkel és az otthon dolgozóival közösen latinul elmondták a Miatyánkot.

A pápalátogatással kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.