„Remek televíziós, nagy műveltségű kolléga” – reakciók Vágó István halálára

Szombat reggel a Demokratikus Koalíció jelentette be egy közleményben Vágó István halálát. A népszerű televíziós műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja 74 éves volt. Cikkünkben összefoglaltuk életpályáját.

„Vitathatatlan tény, hogy a magyar közélet egyik meghatározó alakja távozott”

A gyászhírre azóta rengeteg közéleti szereplő reagált, Gyurcsány Ferenc az elsők közt volt. „Pista, velünk maradsz, nyugodj békében!” – írta, megosztva a DK fenti közleményét.  A politikus a borítóképét is feketére változtatta. 

A jobboldali megafonos politológus-véleményvezér, Deák Dániel is elsők közt reagált, és azt írta: „Nem a mi politikai közösségünkhöz tartozott, ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy a magyar közélet egyik meghatározó alakja távozott személyében. Nyugodjék békében!”

A Hegyvidéki Önkormányzat oldalán – Vágó István a kerület lakója, illetve önkormányzati képviselője is volt – szintén elbúcsúzott tőle.  „A Hegyvidéki Önkormányzat részvétét fejezi ki, és osztozik a család fájdalmában” – írták.

Dobrev Klára, a DK politikusa is pártja bejegyzését megosztva emlékezett meg Vágó Istvánról. Gyurcsány Ferenchez hasonlóan a borítóképét ő is feketére változtatta.

„Értünk haragudott; fűtötte a szenvedély”

Karácsony Gergely főpolgármester is megemlékezett Vágó Istvánról. Mint írta, „Az ország elveszítette a televíziós legendát, a »kvízprofesszort«, és egy igazi, elveihez mindig hű és harcos demokratát, a Demokratikus Koalíció közösségének emblematikus alakját”.

Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz, és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek. Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye.

„Nincsenek szavaim!” – rendült meg Bősz Anett, a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese. Hozzátette: „Egy végtelen jó szándékú, mosolygós, támogató harcostársat veszítettünk el.”

Csak a csomó van a gyomromban, és fanyar hitetlenkedés a lelkemben, hogy tán nem is igaz. István, nyugodj békében! Jajj, hogy mennyire nem elegek ezek a mondatok! 

Dömötör András, a Fidesz országgyűlési képviselője azt írta, hogy jó pár ügyben aligha lehetett volna nagyobb a véleménykülönbség köztük.

Ettől függetlenül a magyar televíziózás meghatározó alakja távozott. Műsorai sok éven keresztül családok százezreinek jelentettek ismeretszerzéssel vegyes kikapcsolódást.

Fekete-Győr András, a Momentum politikusa őszinte részvétét fejezte ki Vágó István családjának, barátainak és politikai közösségének, a Demokratikus Koalíciónak a veszteségért.

„A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója”

„Vágó. A kvízmester” – így kezdődik Rónai Egon televíziós újságíró Facebook-posztja, amelyben megemlékezik Vágó Istvánról. „Sokszor mondják másokra is. De ő volt az első, és voltaképpen az egyetlen igazi. A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez.”

Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit – vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni – ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagy műveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében!

Hont András újságíró kendőzetlenül írt a saját posztjában arról, hogy milyen volt a viszonyuk. „Nem fogok hazug, álszenteskedő köröket futni: az elmúlt években kölcsönösen és kitartóan utáltuk egymást Vágó Istvánnal”. Mint írta ennek személyes, családai okai is voltak, de a posztjában utána felhívta a figyelmet egy érdekes dologra.

„Néhány személyiség ebben az országban generációk számára jelentette a televíziózást. Vágó István minden kétséget kizáróan e személyiségek közé tartozott, halálhírét mégis egy politikai párt (amely természetéből fakadóan és nevének megfelelően a társadalom egy részét képviseli) hozta nyilvánosságra, és ez a párt tekinti saját halottjának” – fogalmazott, hozzátéve: 

Azon intézmények, amelyekben évtizedet, évtizedeket dolgozott, amelyeknek emblematikus figurája volt, ismertetik Vágó elhunytáról szóló pártközleményt, és ennyi. Az rtl.hu és a hirado.hu szemlézője meg sem említi, hogy Vágó István hosszú ideig adta arcát és nevét a csatornának (a TV2-nél még nem tűnt föl egykori műsorvezetőjük halála). 

Pedig ez nem az elhunytnak járna, hanem a közönségnek – vélekedett Hont András.

Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető megemlékezésében azt írta, hogy február közepén még beszélgettek, vitáztak a televíziózásról.

Nagyon mások voltunk, de izgalmas volt. Aztán hazavittem, kiszállt és elment. Isten veled Pista, még ha szkeptikus voltál is.



Mező Gábor, a Pesti Srácok munkatársa – akinek a közelmúltban sok konfliktusa volt Vágó Istvánnal – szintén írt a gyászhírről egy bejegyzésben . „Írtam róla, válaszolt, szerinte én »támadtam őt«, szerintem »ő támadott engem«. Igazságot nem kell, és nem is nekünk kell tenni.  A halála megrázott, ez így nyilván furcsa, összetett érzés most, így pár nappal a posztjaim után” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a „halottról csak az igazat” jegyében sem méltatni, sem kritizálni nem szeretné.

Legyen neki könnyű a föld, nyugodjon békében. Véleményvezérként és politikusként harcolt valamiért, amiben nyilván hitt

– írta. 

Rendkívüli műsorváltozás

Az ATV szombat este rendkívüli műsorváltozással emlékezik meg Vágó Istvánról. Mint írták, Vágó István számtalan alkalommal volt az ATV vendége az elmúlt évtizedekben, és este 20.25 a Húzós című műsorban való korábbi szereplésének ismétlésével emlékeznek meg róla.

Bár a közleményben nem konkretizálták, de erről a műsorról lehet szó:

Az AMC Networks később arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy szombat este 19 órától ők is adóznak Vágó István emléke előtt a Spektrum csatornáján. Itt az Az első influenszerek című műsor 2. évadának azon beszélgetését ismétlik meg megszakítás nélkül, amely a műsorvezetővel készült.