Van egy kórház Magyarországon, ahol már nem műtenek, és szülni sem lehet

2023.04.30. 06:30
Mosonmagyaróváron a kórházban már nem tudnak műtéteket végezni, szülni sem lehet, sőt a gyermekorvosi ellátás is akadozik. Emiatt egy közmeghallgatást is szerveztek, ahol elárulták: az orvoshiány, valamint az állam felelős a kialakult helyzetért. 40 kilométerrel arrébb, Győrbe járnak át sokan, de így ott sokkal több munkájuk lett az orvosoknak.

Mosonmagyaróváron a kórház egy ideje már nem teljesen tudja ellátni a betegeket. A problémák először a szülészeten kezdődtek márciusban, amikor kiderült, hogy hétvégén nem lehet szülni. Azóta megszűnt az intenzív osztály és a sebészet, és nincs már traumatológia sem.

Műteni nem tudnak, de mondjuk egy csonttörést el tudnak látni, viszont a kontrollokat hivatalosan már más városokban fogják végezni

– mondta Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke az RTL Híradónak. Arról is beszélt, hogy ő a kórház gyermekosztályát vezeti, de az már csak hétköznapokon működik. 

Péntek délután 4 órától hétfő reggel 8 óráig a városban nincs gyermekszakorvos

– tette hozzá.

A fenntarthatatlan állapotok miatt április 27-re rendkívüli közmeghallgatást szerveztek a polgármester kezdeményezésére. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a 40 kilométerre lévő Győrbe kell utazniuk ellátásért, de ott sem bírják már a terhelést.

Ne mindent Győrre testáljanak át. Ott is emberek az orvosok, és van, amit elbírnak, van amit nem. Ha meghallják, hogy Mosonmagyaróvárról jöttünk, a víz kiveri őket

– mondta egy helyi nő.

Azt is elmondták a közmeghallgatáson, hogy mivel mindenki Győrbe jár át, a várólisták ott nagyon megnőttek. A polgármester a probléma okait a koronavírus-járványra vezette vissza. 

A szakemberhiányt korábban csak úgy tudták megoldani, hogy más kórházakból hívtak át orvosokat, ők pluszpénzt kértek, amit az önkormányzat finanszírozott, de idén az állam átvette a finanszírozást, és szerinte ők nem fizettek azoknak az orvosoknak, akiknek már februárban lejárt a szerződésük. A gyermekosztály vezetője, a MOK megyei elnöke szerint minden a szakemberhiányra és az alulfinanszírozottságra vezethető vissza.

Azt látjuk, hogy szinte mindennap mondanak fel ápolók, szakdolgozók, szakasszisztensek, ami az óvári esetében a teljes kórház összeomlását eredményezte, de az egész országban, nagy kórházakban is hatalmas gondot jelent

– közölte Szijjártó László. A közmeghallgatáson elhangzottakat a belügyminiszter elé terjesztik, valamint a polgármester egy miniszteri megbízott kinevezését is kéri.

Az Országos Kórházi Főizgatóság másként látja

Az Országos Kórházi Főizgatóság (OKFŐ) azt állítja, nem tiltották meg a beugró orvosok kifizetését. De megígérték, dolgoznak a probléma megoldásán. Sőt ígéretet tettek arra, hogy a sebészetet állítják vissza elsőként, méghozzá júniustól.

Ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni, és azt nem tudom megígérni senkinek, hogy holnaptól minden visszaáll a 10 évvel ezelőtti helyzetbe

– mondta Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese.