Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre

D  VG20210518098
2023.05.04. 09:16
Csütörtökön futó záporra, esetleg zivatarra csak elszórtan a déli és a délkeleti tájakon, valamint a keleti határ közelében lehet számítani. Az északias szelet sokfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A nappali maximumok 18 és 24 fok között alakulnak.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíthatunk. Futó zápor, esetleg zivatar csak elszórtan a déli és a délkeleti tájakon, valamint a keleti határ közelében valószínű. Az északias szelet sokfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik – írja az Időkép.

Hajnalban 5 és 12, napközben 18 és 24 fok között alakulhat a hőmérséklet.

időjárás03
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Kettősfronti hatás lesz

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön gyengülő kettősfronti hatással kell számolni. Az érzékenyek körében általános lehet a fejfájás, a migrén, az álmatlanság, de kopásos és gyulladásos jellegű ízületi panaszok, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is jelentkezhetnek. 

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, nyugtalanság, ingerlékenység is előfordulhat, valamint csökkenhet a hő- és komfortérzet. Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Tovább melegszik a levegő

Pénteken kellemes időre készülhetünk, a napsütést csak vékony fátyolfelhők, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Számottevő csapadék nem várható. Keleten, északkeleten helyenként élénk lökések kísérhetik az északias szelet, de alapvetően gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délutánra 20 és 25 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, de csak nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki időnként elszórtan zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 17 és 25 fok között alakulhat.

Vasárnap naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk, de csak elszórtan alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, esetleg zivatar. Helyenként élénk lehet a szél, de záporok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A maximumok 20 és 26 fok között alakulhatnak. A jövő hét első napjai többfelé záporos, zivataros májusi időt hozhatnak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Varga György / MTI)