Ismét a magyarországi jogállamiság és az alapvető jogok megsértéséről vitázik az EP

2023.05.05. 14:40
Plenáris vitát rendez május 31-én az Európai Parlament (EP) a magyarországi jogállamiság és az alapvető jogok megsértéséről, és ezzel összefüggésben a befagyasztott uniós forrásokról.

A Népszava értesülése szerint az ülésen az Európai Bizottság és az EU Tanácsa nevében fellépő soros elnök Svédország képviselőjét hallgatnák meg a frakciók a Budapesttel folyó tárgyalások állásáról és azokról a jogalkotási fejleményekről, amelyek véleményük szerint hozzájárulnának a jogállamiság és a demokrácia további romlásához.

A lap emlékeztetett, hogy öt politikai csoport vezetője arra kérte Ursula von der Leyent, hogy az általa vezetett Európai Bizottság tartson vissza jelentős pénzügyi forrásokat Magyarországtól, ha a parlament az eredeti formájában fogadja el a pedagógus-státusztörvényt és a közérdekű bejelentésekre vonatkozó panasztörvényt.

A képviselők azt is tudni akarják, hogy hol tartanak a tárgyalások Brüsszel és Budapest között a felzárkóztatási és helyreállítási pénzek folyósításához kötött feltételek végrehajtásáról. Az Országgyűlés a napokban fogadta el az igazságügyi reformcsomagot, amelynek végrehajtása felszabadíthatja a tavaly decemberben zárolt pénzek egy részét.