Az agrárminiszter szerint hiba így gondolkodni a természetvédelemről

PAP 7102
2023.05.05. 15:35
Nagy István agrárminiszter a CPAC Hungaryn mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a fix pont a termőföld, „történelmünk, hagyományaink, kultúránk, minden ehhez a földhöz köthető”. A tárcavezető szerint teremtésvédelemre van szükség.

Nagy István biztos benne, „ha a szélrózsa bármilyen irányába indulnak, találkoznak a hamisítatlan magyar vendégszeretettel például egy jó vendéglőben vagy borozóban. 2010 óta tartó kormányzásunknak köszönhetően olyan fejlődés tapasztalható vidéken, amit látniuk kell”.

Az agrárminiszter az arkhimédészi fix pontnak a termőföldet nevezte:

Történelmünk, hagyományaink, kultúránk, minden ehhez a földhöz köthető. A földet művelő ember nem téveszti el a célt, két lábbal a földön él, a realitások talaján, tulajdonos, földje és háza van, nem akarja elhagyni, fontos neki. Fontos neki családja, települése, országa és nemzete. Nem fel és nem lecserélhető számára. Innen szemléli a világot és vonja le értékítéletét a dolgok állásáról.

Nagy István szerint a bajok akkor kezdődnek, amikor ezt felváltja a nagyváros zaja, „meg kell állítani azt a tendenciát, ami a vidéki elvándorlást jelenti, minél messzebb kerül az ember a földtől, annál több kísértésnek lesz kitéve”.

A hitet meg kell tartani, a hazát meg kell védeni, a családra vigyázni kell és meg kell becsülni.

A politikus felidézte, 2010 után a kormánynak haladéktalanul neki kellett kezdeni felszámolni „a korábbi vidékellenes baloldali politikai örökséget”, megvédték és megvédik a gazdák érdekeit, „nemzeti szuverenitási kérdés, hogy a föld kinek a tulajdonában van”.

Természetvédelemből teremtésvédelem

A jövőképük az, hogy a gazdálkodás és élelmiszeripari termelés hosszú távon is jövedelmező, valamint társadalmilag elismert foglalkozás legyen, „legyen minden gazdálkodó számára elérhető és megvalósítható, hogy a természeti erőforrások fenntartható használatával életképes vállalkozásokat tudjon kialakítani. Az élelmiszerellátás nemzetstratégiai kérdés, a magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, amelyek az állandóságot nyújtják”.

Nagy István hangsúlyozta, mindent meg kell tenni az agrárium és a vidék megerősítéséért, a hazai termékek választásával a magyar családok és gazdák megélhetését lehet támogatni, „az élelmezés nem csak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés”.

A miniszter jelezte, hogy a kormánynak a vidék nem valaminek a széle, a perifériája, hanem valaminek a közepe, a veleje, „a vidék nélkülözhetetlen szerepet játszik hazánk életében, feladata a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítása”.

Nagy István a környezetvédelemről és a természetvédelemről úgy fogalmazott,

sokszor elkövetik azt a hibát, azt gondolják, hogy ez inkább baloldali, liberális érték.

Aláhúzta, hogy a természet egy és oszthatatlan, a természet károsítása pedig szorosan összefügg azzal a kultúrával, ami az emberi együttélést is alakítja, amikor környezetről beszélnek azt a kapcsolatot is értik alatta, ami a természet és a benne élő társadalom között fennáll.

A tárcavezető úgy látja, a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia, „fel kell tenni a kérdést önmagunknak, hogy mit kell tennem a teremtett világunk fennmaradásáért és minőségének megőrzéséért”.

Csütörtök délelőtt kezdődött az Alapjogokért Központ szervezésében a 2023-as CPAC Hungary konferencia, Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről itt számoltunk be, azóta felszólalt többek Varga Judit igazságügyi miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint videóüzenetet küldött Donald Trump korábbi amerikai elnök.

(Borítókép: Nagy István agrárminiszter a CPAC Hungary konferencián tartott beszéde közben Budapesten 2023. május 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)