Lázár Ervin, Petőfi Sándor és Tóth Árpád a magyarérettségin

PAP 7886
2023.05.08. 09:37 Módosítva: 2023.05.08. 11:04
Hétfőn 9 órakor kezdetét vette a magyar nyelv és irodalom érettségi. A diákoknak az első, 90 perces vizsgarésznél egy borokról szóló szövegértési feladatot kellett megoldaniuk, míg a gyakorlati szövegalkotásnál egy biciklizős kampány és egy levél közül választhattak. A műelemzésnél Lázár Ervin, Petőfi Sándor és Tóth Árpád egy-egy alkotása is előkerült.

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták az érettségizők hétfőn, a magyarvizsga szövegértési részében. A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is – adta hírül az Eduline.

Az oktatási szakportál beszámolt arról is, hogy a diákok a gyakorlati szövegalkotási feladatban két opció közül választhattak: vagy a Bringázz a suliban! kampánnyal kapcsolatban írtak, vagy megfogalmaztak egy levelet, amelyhez részletes adatokat is kaptak. Bármelyiket is választották a tanulók, a terjedelem mindkét esetben 120–200 szó volt.

Mint ismert, az írásbelin az első vizsgarész helyes megoldásaiért maximum 50 pont jár, ebből 40 pont a szövegértési feladatért, 10 pont pedig a gyakorlati szövegalkotásért. A diákok ezen a feladatlapon összesen 90 percig dolgozhattak.

10 és 11 óra között a középszinten vizsgázók nekiláthattak a magyarérettségi második részéhez. A diákok a műelemzésben két feladat közül választhattak, az egyik opció, egy Lázár Ervin-novella elemzése volt. A másik lehetőség egy Petőfi Sándor- és egy Tóth Árpád-vers elemzése.

Az Oktatási Hivatal előzetes tájékoztatása szerint középszinten 72 569-en, emelt szinten 1771-en jelentkeztek vizsgára.

Az érettségizők kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből adhatnak számot a tudásukról.

(Borítókép:  Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2023. május 8-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)