Ismét kordonbontás volt a Karmelitánál

2023.05.09. 08:09
Kedd reggel ismételten kordont bontott a Momentum Mozgalom a Karmelita kolostornál, emellett kitűzték 7 pontból álló követeléseiket a Karmelita bejáratára.

Legutóbb május 3-án volt tüntetés a Karmelitánál, szerda délután a tanárok és a diákok hangot adtak nemtetszésüknek. Az esemény ismét dulakodásba, kordonbontásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett. A Karmelita kolostor előtti tüntetésen letartóztatták Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőt és több diáktüntetőt. A képviselőt a hajnali órákban kiengedték a Gyorskocsi utcából.

A Momentum Mozgalom Facebook élő adása szerint ismételten kordont bontottak, amelyet Bedő Dávid, a párt országgyűlési képviselője szerint egész nap őrizni fognak. Emellett hét pontból álló követeléseiket is kitűzték a Karmelita ajtajára. Ebben az alábbiakat fogalmazták meg:

  1. Követeljük a sajtó szabadságát, a közpénzből fizetett, hazug propaganda betiltását!
  2. A rendeleti kormányzás felszámolását, az országgyűlés ellenőrző jogainak helyreállítását!
  3. Arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. A központilag szervezett korrupció felszámolását! Európai Ügyészséget!
  5. A sztrájkjog visszaállítását; a teljes közszféra bérfelzárkóztatásának megkezdését!
  6. A fideszes káderek leváltását a független állami intézmények éléről!
  7. A természet és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható gazdaságpolitikát!

Az élő videóban Tompos Márton elmondta, a kordon annak a szimbóluma, hogy „hazudnak nekünk, »építési terület«, amellyel elzárkózik a hatalom és nem hajlandók válaszolni se nekünk, se senkinek, és nem hajlandók együtt működni. Ezt elbontottuk újra.”

Mint azt ő is említette, ezúttal nem volt rendőri közbeavatkozás, így néhány másodperc alatt el tudták bontani a kordonokat. A helyszínen lévő rendőrök sorfallal védik a Színház utcát.

A Momentum ezután egy képet is megosztott a helyszínről A kordonbontás rendszerbontás felirattal. Hozzátették: „Egy európai országban nincs helye a kordonnak, május 9-én, az Európa-napon is kordont bontottunk.”

A Momentum akciójában több országgyűlési képviselő is részt vesz. A helyszínen van Tompos Márton, Hajnal Miklós, Orosz Anna, Bedő Dávid és a párt elnöke, Gelencsér Ferenc is. Az Index helyszínen lévő munkatársa a lefektetett kordonokon békésen ülő és azokat őrző aktivisták 40-50 fős jelenlétéről számolt be. A Karmelita kolostor mellett feltűnt Hadházy Ákos független képviselő is.

Délelőtt Novák Katalin köztársasági elnökhöz megérkezett Jordánia nagykövete. Jövetelét a demonstráció nem zavarta meg.