Felesége halálát okozta egy férfi a kályha elhanyagolásával

2023.05.15. 12:37
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádol egy sándorfalvi férfit. Az illető elmulasztotta kályhája karbantartását, és az abból visszaáramló nagy mennyiségű füst ellenére is tovább használta azt, ami végső soron felesége halálához vezetett.

A férfi 2021 áprilisában egy este begyújtott a füstelvezetésre alkalmatlan fatüzelésű kályhájukba, miközben tudta, hogy az karbantartásra szorulna, mivel a begyújtást követően egyre nagyobb füst lett a sándorfalvi házukban.

A férfi a kályhából visszaáramló nagy mennyiségű füst kiszellőztetése után bezárta a nyílászárókat, és a kályhát tovább használva aludni tért feleségével.

éjszaka a nő szén-monoxid-mérgezés következtében meghalt, a férfit pedig a szomszédja mentette ki a házból.

A Szegedi Törvényszék a vádlottat az emberölés bűntettének vádja alól felmentette, mivel a megítélése szerint a cselekmény nem bűncselekmény.

Az ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a férfi bűnösségének emberölés bűntettében történő megállapítása és fogházbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabása érdekében.

Nem gondolt bele, hova vezethet

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, és ezért nem látta előre, hogy a kályha karbantartásának elmulasztásával és használatával a tragédia is történhet.

A vádhatóság az ügyészség fellebbezését módosítva, fenntartva a férfi bűnösségének gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében történő megállapítását és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt – írja az ügyészség.