Jogerős határozat: kiadhatják a magyar hatóságok a Budapesten elfogott brazil Escobart

2023.05.17. 17:56
Három állam, Brazília, az Egyesült Államok és Belgium is kérte annak a brazil drogbárónak a kiadatását, akit tavaly nyáron fogtak el Budapesten. A jogerős határozat szerint Sergio Roberto de Carvalho kiadható.

Nincs akadálya annak, hogy a magyar hatóságok kiadják Sergio Roberto de Carvalho drogbárót, akit a sajtóban csak brazil Escobarként emlegetnek. Mint ismert, a férfit még tavaly nyáron fogták el Budapesten. 

A kiadatási eljárásban a bíróság nem azt vizsgálta, hogy ki kell-e adni a bűnözőt, hanem azt, hogy kiadható-e. Arról, hogy a mostani jogerős határozat után kiadják-e, és ha igen, akkor melyik államnak, Varga Judit igazságügyi miniszternek kell döntenie.

A hvg.hu értesülése szerint ugyanis Carvalho kiadatását összesen három állam kérte: Brazília, az Egyesült Államok és Belgium. Az Egyesült Államok nem kábítószerkereskedelem, hanem pénzmosás miatt akarja felelősségre vonni a férfit, míg Brazília és Belgium drogkereskedelemért. Ha az Egyesült Államoknak adnák ki, és ott bűnösnek találják, akkor ott húsz év börtönt is kaphat, ez a büntetés felső határa.