Több száz milliós ékszerekről kérdezik ma Schadl feleségét és édesapját

MG 5356
2023.05.18. 06:00
A Fővárosi Törvényszék mai tárgyalásán a bíróság Schadl György feleségét és édesapját fogja meghallgatni - leginkább a több száz millió forintot érő ékszerekről. A korábbi tárgyaláson a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke – az ügy elsőrendű vádlottja – kifejtette, hogy nincs már docensi, sem végrehajtói fizetése, csupán a megtakarításaikból élnek.

Korábban – nyomozati anyagok alapján – a Telex számolt be arról, hogy Schadl György 2020 júniusában egy budapesti utcán, a kocsija mellett állva egy ékszerésztől vásárolt nagy értékű ékszereket. Schadl egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karlánccal és egy nyakékkel, valamint egy 168 karátos, azaz 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal lett gazdagabb.

Ezeket az ékszereket korábban egy hivatalos becslés 360 millióra értékelte – Schadl ezt alkudta le 70 millióra.

Az ékszereket Schadl György őrizetbe vétele után, a 2021. novemberi házkutatáskor találták meg a nyomozók. Akkor az ékszergarnitúrát nem foglalták le.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnökeként regnáló Schadl irodájából egy másik ékszergyűjtemény is előkerült: egy 45 centi hosszú, fonott aranylánc, egy 45 centis, rizsszemű fonott aranylánc, egy 20 centis, vastag, fonott arany karkötő, több női fülbevaló, gyűrű és vékony lánc, valamint egy Longines márkájú arany női karóra.

A szakértők szerint ezek az ékszerek körülbelül 2,5 milliót érnek, Schadl Brequet Marine típusú, 18 karátos aranyötvözetből készült karórája pedig csaknem 7,5 millió forint ér.

Telefonlehallgatás és lefoglalt ékszerek

A Schadl család hibát követett el, amikor a le nem foglalt ékszerek elrejtéséről telefonon értekeztek. Beszélgetéseiket ugyanis a rendőrség folyamatosan lehallgatta. 

A nyomozás során az OTP Bartók Béla úti fiókjában bérelt széfben elhelyezett ékszereket a rendőrség lefoglalta. Ezt követően Schadl apját és – ugyancsak végrehajtó – feleségét pénzmosással vádolták meg. Ahogy erről az Index már beszámolt, az előkészítő ülésen mindketten tagadták bűnösségüket.

A nyomozók szerint Schadl azért vette a 70 milliós ékszergarnitúrát, hogy eltüntesse a korábban végrehajtóktól beszedett több mint kétszázmillió forintot – számolt be erről a Telex. Kérdés azonban, hogy miként alkudta le a 360 millióra becsült ékszert 70 millió forintra.

Felfüggesztett börtönbüntetés hat végrehajtónak

Május 4-én a Fővárosi Törvényszéken a Schadl–Völner-per előkészítő ülésén a bíróság elfogadta tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – korábbi beismerő nyilatkozatát. A bíróság a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. A korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettőjük esetében vagyonelkobzást is elrendelt.

A büntetőeljárás során, május 23-án hallgatja meg a bíróság a másodrendű vádlottat, Völner Pált, majd május 25-én a harmadrendű vádlott, R. Róbert áll a bíróság elé.

Május 30-án hallgatják meg M. Viktort, Schadl sofőrjét és intézőjét. A vádirat szerint M. Viktor hozta-vitte a korruptpénzeket az elsőrendű vádlott és a végrehajtók közt. Ugyancsak május 30-án hallgatják meg a hatodrendű vádlottat, Cs. Évát, aki – hat végrehajtó kollégájától eltérően – nem ismerte be a bűnösségét, de három pénzátadást elismert.

(Borítókép: Schadl György és Völner Pál tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)