A kutatómentők közölték, hol találták meg a kilőtt svájci farkas jeladóját

2023.05.19. 11:00 Módosítva: 2023.05.19. 11:00
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-oldalán számolt be arról, hogy egyik búvárjuk a Hernád folyóban, Hidasnémetinél megtalálta az áprilisban kilőtt svájci farkas jeladóját.

Mint írják, az M273-as kódnéven regisztrált Svájcból Magyarországra vándorolt hím farkas jeladóját még április 8-án találta meg búvárjuk a Hernád folyóban. 

A nyomozásra való tekintettel csak ma tudunk beszámolni erről a napról, hiszen minden résztvevő azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy minél több részlet a helyére kerüljön, és összeálljon a kép

– ismertették. A posztban részletesen beszámoltak a keresés módszeréről is.

Április 7-én már egy hivatásos búvár átvizsgálta a Hernád folyó hidasnémeti szakaszát, másnap reggel egy környezetre ártalmatlan anyaggal megfestették a folyamot, hogy lássák, az merre viszi a hordalékot. 

A festés által kirajzolódó terület egybeesett azzal a résszel, ahonnan a szakszolgálat és nemzeti park szakemberei bemérték a nyakörv rádiós jeladójának a jeleit

– részletezték.

Az 50 méter széles folyószelvény két oldalát párhuzamosan vizsgálták át búvárok. Végül a kutatás sikeresen zárult, és a jeladót átadták a hatóságoknak. 

Mint azt megírtuk, büntetőeljárás folyik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt farkas ügyében. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, egy szabolcsi vállalkozó lőhette le az állatot. A Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a természetkárosítást, a fokozottan védett állatok elpusztítását. Az M273-as kódnévvel regisztrált farkas jeladójának utolsó információi alapján a tetemet Hidasnémetinél kutyákkal keresték a hatóságok.