Horgászbotos attakba fordult a péntek esti tanártüntetés

ZS 9806
2023.05.20. 10:01
A jogszerűen bejelentett demonstráció után egy csoport kivált a tömegből, és továbbvonult a Hősök tere felé. A rendőrség megpróbálta a menetüket feltartóztatni, a beavatkozás erőszakos összetűzéshez vezetett. Hogy pontosan mi történt a helyszínen, a mai napon tisztázódhat.

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy „néhány száz főből álló agresszív tömeg” a pénteki esti diáktüntetés után, este 8 és 9 óra áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a Rippl-Rónai utcánál. Erről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője, Fülöp Gergely rendőr alezredes beszélt péntekről szombatra virradó éjjel – írta az MTI.

A diákok és a tanárok a kormány által tervezett, a pedagógusokat kedvezőtlenül érintő státusztörvény-tervezet eltörlése érdekében demonstráltak.

A péntekre jogszerűen bejelentett gyűlés a Kossuth téren kezdődött, és az Oktogonon ért véget. Az esemény végén azonban egy csoport megindult az Andrássy úton a Hősök tere felé, a Rippl-Rónai utca magasságában megpróbáltak lekanyarodni a belső utcákba, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Itt a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket. Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, majd teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a rendőrök közé, sorfaluk mögé egy füstgyertyát is bedobtak. A rendőrség szóvivője szerint

ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását,

azonban a rendőrök önfegyelmet tanúsítva, testi erővel tartották vissza a feldühödött tömeget. Tájékoztatása szerint négy fiatalt biztonsági intézkedés keretében, a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel az „erőszakos tömeg” hozzápréselte őket a rendőrsorfalhoz. Kiemelésük azonban semmilyen további eljárást nem eredményezett számukra.

Két embert azonban a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak, és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett ,hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen,

egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

Azt majd a rendőrség későbbi elemezései alapján döntik el, hogy indítanak-e további eljárásokat. Az összes intézkedés számáról várhatóan szombaton adnak  tájékoztatást.

(Borítókép: Rendőrök és tüntetők a Lendvay utcánál 2023. május 19-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)