Tovább emelné a kormány a szolidaritási hozzájárulás összegét

2023.05.25. 17:34
Karácsony Gergely sarcolást emleget, mivel jövőre még többet kellene Budapestnek fizetnie a központi költségvetésbe.

A költségvetési tanács álláspontjából az olvasható ki, hogy a kormány újabb 30 százalékkal emelné a tehetősebb önkormányzatokra kivetett, szolidaritási hozzájárulást. Erről posztolt Karácsony Gergely közösségi oldalán. A főpolgármester a költségvetési tanács által kiadott dokumentum alapján a meghatározott összeget sarcnak nevezte és arról írt, hogy közben a főváros feladatellátásához járó állami normatíva alig emelkedik, ez pedig súlyosbítja az infláció okozta problémákat.

Mindez a napnál világosabb cáfolata annak a pofátlan hazugságnak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség

– fogalmazott Karácsony Gergely, megismételve, hogy míg Tarlós idején csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie a városnak, idén ez már 58 milliárd.

Ezt emelné tovább a kormány 75 milliárd forintra.

Amint arról korábban beszámoltunk, a főpolgármester nem viccelt, amikor bejelentette, hogy perre megy a kormánnyal. Azt kérik a május végén benyújtani tervezett keresetükben, hogy egyfajta jogvédelemként a bíróság tiltsa meg az állam számára az inkasszálást. A közigazgatási per alapját az adhatja, hogy az alaptörvény szerint az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.