Az egyik EP-bizottság nem támogatta a volt fideszes képviselő jelölését az Európai Számvevőszékbe

2023.05.25. 06:38
Pelczné Gáll Ildikó 2017 óta az Európai Számvevőszék tagja, Magyarország újra jelölte a tisztségre, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában döntetlennel zárult a szavazás.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz volt politikusa és európai parlamenti képviselője 2017 óta az Európai Számvevőszék tagja, mandátuma augusztus végén jár le, Magyarország újra jelölte a tisztségre, amihez szüksége lesz a tagállamok többségének jóváhagyására – írja a Népszava.

Az Európai Parlamentnek csak véleményezési jogköre van, ennek első lépése volt a bizottsági meghallgatás, valamint a szavazás. A plenáris ülés jövő héten határoz, de azt a döntéshozó tanácsnak nem kötelező figyelembe vennie.

A lap úgy tudja, hogy a bizottságban 13:13 lett a szavazás aránya. Megkeresésükre Pelczné Gáll Ildikó úgy fogalmazott, nem lepte meg az eredmény, számított rá, hogy a képviselők nem tudnak elvonatkoztatni politikusi múltjától. Meghallgatása során leszögezte, hogy nem tagja semmilyen pártnak, munkáját független szakértőként végzi.