Titkolja a kormány, hogy mire költöttek el 58 milliárd forintot

2023.05.25. 18:47
Május első napjaiban egy nagyobb forrásátcsoportosítás részeként 57,9 milliárd forintot költött el a kormány. Azt azonban nem közölték, hogy mire szánták ezt a pénzt, még egy parlamenti kérdésre válaszolva sem.

A Magyar Hang számolt be arról, hogy a kormány május 8-án hajtott végre egy nagyobb átcsoportosítást a forrásoknál: az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelettel több mint 90 milliárd forintot mozgattak át a költségvetésen belül. Ebből 57,9 milliárdot a Központi Maradványelszámolási és a Rezsivédelmi Alapból vettek át, és adtak különböző állami szerveknek, de azt nem jelölték meg, hogy konkrétan milyen célokra.

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője Varga Mihálynak címzett kérdésben érdeklődött, hogy milyen célokra kapták a minisztériumok, hivatalok a pénzt. Varga Mihály helyett államtitkára, Tállai András adott választ a kérdésre, de nem sok konkrétumot árult el, ugyanis mindössze azt írta:

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók teljesen felülírták a gazdasági folyamatokat. A családok és munkahelyek védelméhez szükséges forrásokat a költségvetés maradéktalanul biztosítja. A kormány olyan forrásbiztosító határozatokat alkot, amelyek a tartalékul szolgáló előirányzatokból csoportosítják át a szükséges forrásokat, a költségvetés érintetlenül hagyása mellett.

A pénzekről annyit tudni lehet, hogy hová csoportosították át azokat, de kérdéses, hogy valóban a „családok és munkahelyek védelméhez” lesz-e rájuk szükség. 14,9 milliárd forint például a Kossuth tér épületeinek további felújítását és átépítését célzó Steindl Imre Programhoz került, miközben 6,4 milliárd forintot az Építési és Közlekedési Minisztérium, 16 milliárd forintot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 9,9 milliárd forintot pedig a Magyar Államkincstár kapott (az utóbbi háromnál egyáltalán nincs megjelölve, hogy milyen célra). 

A Magyar Hang ezzel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldött a Pénzügyminisztériumnak, és elkérték a kifizetések szükségességét bizonyító hatástanulmányokat, elemzéseket is. A lap azt ígérte, hogy a jövőben beszámolnak arról, ha a minisztérium bővebb tájékoztatást ad.