Novák Katalin Erdélybe utazik

2023.05.25. 06:39
Novák Katalin köztársasági elnök a hétvégén újra Erdélybe utazik. Az államfő Csíksomlyóra és Sepsiszentgyörgyre is ellátogat – közölte Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

A magyar államfő május utolsó hétvégéjét Erdélyben tölti. Novák Katalin május 27-én szombaton előbb a csíksomlyói pünkösdi búcsún vesz részt, majd délután meglátogatja a kegytemplomot és a kolostort is – írja a maszol.ro.

A köztársasági elnök vasárnap délben a sepsiszentgyörgyi református elemi iskola új épületrészét, majd egy idősotthont ad át.

Novák Katalin legutóbb április közepén járt az erdélyi Nagykárolyban, ahol felavatta Kölcsey Ferenc ülő alakos szobrát. Az államfőt magyarellenes skandálással fogadták a tiltakozók. A román média szerint a köztársasági elnök provokálta a magyarellenes nacionalistákat Erdélyben.

Pár nappal később a Szatmár megyei művelődési igazgatóság megbírságolta a nagykárolyi polgármesteri hivatalt a szobor felirata miatt. Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrán a költő nevén kívül a Himnusz harmadik sora („Nyújts feléje védő kart”) szerepel feliratként az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt.

A területi hatóság állítása szerint a helyszínbejáráson megállapítást nyert, hogy a szobor nem felel meg a művelődési minisztérium engedélyének. A szabálytalannak tartott kőtalapzat miatt a nemrég felavatott Kölcsey-szobor lebontását kérték, Nagykároly polgármestere azonban határozottan kijelentette, hogy egyetlen ujjal sem nyúlhatnak hozzá a műemlékhez.