Furcsa indokkal engedték el a rendőrök a külföldi férfit, aki Budapesten rátámadt egy nőre

2023.05.25. 13:01
Egy 40 év körüli portugál férfi rátámadt egy fiatal nőre Budapest VIII. kerületében vasárnap hajnalban. A helyszínre kiérkező rendőrök igazoltatták a férfit, ám nem sokkal később elengedték őt arra hivatkozva, hogy nemsokára indul a repülőgépe.

A 25 éves áldozat arról számolt be az rtl.hu-nak, hogy éppen otthona felé tartott Újlipótvárosban vasárnap hajnalban, amikor észrevette, hogy valaki követi. Mikor hazaért, felkapcsolta a lépcsőházban a villanyt, majd megragadták őt hátulról. A támadó lefogta őt, és percekig fojtogatta. Próbált ellenállni és segítséget kérni, végül a szomszédok közbe is léptek. A férfi a szemtanúknak azt mondta, hogy csak segíteni akart a nőnek, aki állítása szerint ittas volt.

A szomszédok azonnal ki is hívták a rendőröket, az elkövető pedig tábort vert a ház ajtaja előtt, és azt mondta a szomszédoknak, hogy elhagyta a táskáját. A járőrök negyedórán belül a helyszínre értek, és azonosították a portugál férfit, aki nem tanúsított ellenállást, és nem tagadta a támadás tényét. A nő elmondása szerint a támadó nem tűnt zaklatottnak, annak ellenére, hogy nemrég egy vadidegen embert fojtogatott.

A férfi elmondta a rendőröknek, hogy néhány órán belül indul a repülőgépe Brüsszelbe. Közölte azt is, hogy az utcán aludt, mert nem akart szállásért fizetni, ám mire felébredt, a táskája eltűnt. Úgy vélte, a fiatal lány vitte el, ezért üldözőbe vette őt. A nő cáfolta a vádakat, és megmutatta a nyakán keletkezett zúzódásokat. Mivel egyik rendőr sem beszélt angolul, az intézkedés nem volt gördülékeny, és a szomszédok fordítottak a bántalmazónak – mesélte a nő. A hatóság emberei azonban ártalmatlannak tartották a férfit, és a zsebeit is csak a sértett noszogatására pakoltatták ki. 

A rendőrök közölték, hogy a nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezért csak magánvádas feljelentést tehet, ami végül meg is történt.

Végül a járőrök a központtal való egyeztetést követően szabadon engedték az elkövetőt, arra hivatkozva, hogy hamarosan indul a repülőgépe.

Az RTL az esettel kapcsolatban megkereste a budapesti rendőrséget. Elmondták, hogy „a rendőrök a helyszínen igazoltatták és meghallgatták az érintetteket. A rendelkezésre álló adatok szerint a portugál állampolgár azért támadt a nőre, mert azt hitte, hogy ő lopta el a táskáját. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, könnyű testi sértés miatt magánindítvánnyal élt, ezért a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság az ügy iratait a hatáskörrel rendelkező bíróságra küldi meg. A külföldi férfival szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedés feltételei nem álltak fent.”