Lecsapott a jégeső Magyarországra

2023.05.30. 17:27
Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss jelentése szerint záporok és zivatarok várhatóak az egész ország területén. Jelenleg az összes vármegyére érvényes a citromsárga riasztás.

Kedden több helyen számíthatunk zivatarra az országban, kialakulási esélyük az Alpokalján, valamint a Fertő környékén a legkisebb. Éjszaka és szerdán főként a déli, délkeleti tájakon pattanhatnak ki újabb zivatarok (nagyobb számban a nappali órákban) – írja figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat

Intenzív zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás, akár 35 milliméter eső kíséretében, amelyek a megfelelő domborzati jellemzőkkel rendelkező vidékeken villámárvizeket is okozhatnak.

Kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (60-65 kilométer per óra) és jégeső (1-2 cm-t nem meghaladó átmérő) is társulhat ezekhez a konvektív gócokhoz.

Citromsárga riasztás van érvényben

Jelenleg az ország összes vármegyéjére első fokú, citromsárga riasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint amellett, hogy zivatar alakulhat ki, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, és esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Nógrád vármegyében, Balassagyarmaton már le is csapott a jégeső, a víz pedig rendesen hömpölygött az egyik helyi virágkertészetben, ahogy a Somogy vármegyei Taszárt is elverte a jégeső.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras  • Tippek
  • Biztosítás