Ismét lecsapott egy tornádó, Budapestre is kiadták a riasztást, jön az ítéletidő

2023.06.08. 14:49
Heves és Nógrád vármegyében is komolyabb károkat okozott a heves esőzés, a víz lakóházakba, pincékbe és udvarokba is befolyt, otthonokat tett lakhatatlanná, illetve utcákat árasztott el. A szeszélyes időjárás Miskolcon tornádó formájában jelent meg. Idén már negyedszer ért földet egy felhőtölcsér hazánkban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás miatt adott ki riasztást az ország több járására is.

A felhőszakadás és a zivatar egyre több feladatot ad a tűzoltóknak. Elsősorban Heves és Nógrád vármegye érintett, ahol lakóházakba, pincékbe, udvarokba befolyt víz kiszivattyúzásához kérik a tűzoltók segítségét – számolt be a katasztrófavédelem a honlapján.

Mint írják, a Heves vármegyei Recsken egy Gárdonyi Géza utcai lakóházat öntött el az esővíz a déli órákban. Mátraderecskén a sok csapadék több utcát is elárasztott, így a Kossuth Lajos utcából, a Mátyás király utcából és az Árpád utcából is jelentettek károkat.

Egyes lakóházak lakhatatlanná váltak, ráadásul az Almás patak is kilépett a medréből a településen.

A Nógrád vármegyei Pásztóról több bejelentés is érkezett a kora délutáni órákban. A Kékesi úton egy családi házat veszélyeztet a víz, melyet az egységek homokzsákokkal próbálnak visszatartani. A Tóthegyes úton egy családi ház udvarát 50-60 centiméter magasságban elárasztotta a csapadék.

Ugyancsak Pásztón a Nyikom utcánál kiöntött a patak, melynek hídját a tűzoltók lezárták a forgalom elől. Bercel településen, a Tabáni úton egy családi ház földszintjét és pincéjét is elöntötte a víz.

Miskolcon tornádó csapott le

Az elmúlt napokban nagyon sok tuba alakult ki, Tatabányán és Óbudán is. Csütörtökön fél egy után nem sokkal Miskolc egyik külvárosi részén tornádó csapott le. 

Az Időkép beszámolója szerint a város délnyugati szegletében található Komlóstetőn volt megfigyelhető a földig érő felhőtölcsér. Ez már az idei negyedik megfigyelt tornádó hazánkban, melyről felvétel is készült:

Riasztást adtak ki felhőszakadás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga riasztást adott ki több járásra is. A korábban érvényben lévő kettes fokozatú, narancssárga riasztást, amit felhőszakadás veszélye miatt adtak ki, mindenhol visszavonták.

Mint írják, változatlanul országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az előttünk álló éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz.

Ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében (másodsorban az Alföld középső és nyugati részén) a legkedvezőbbek a feltételek.

Átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.