Harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulán egy leszakadt híd miatt

2023.06.08. 14:41 Módosítva: 2023.06.08. 14:42
Harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulán csütörtök délelőtt, mert a Fehér-Körös román oldalán megrongálódott a gyulavarsándi híd. A gerendái a folyóba estek és Magyarország felé tartanak.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) június 8-án közölte: a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól szerdán este kapták az értesítést, hogy a román oldalon, a határszelvénytől körülbelül két kilométerre lévő

gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé.

Mint írták, a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedték, a fenékleürítő műtárgyat megnyitották és megszüntették a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezárták a gyulai tápzsilipet.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el

a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek. A gyulai duzzasztónál és a gyulavári híd alatti kárelhárítási helyen egy-egy fénytornyot telepítettek és az éjszaka be is üzemelték azokat.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára – áll a közleményben.

Mint megírtuk, Romániában a napokban földrengés volt, ám arról nincsenek információk, hogy a híd emiatt omlott-e össze.  • Tippek
  • Babaváró hitel