2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Menesztették a honvédségtől a katonanőt, aki szexuális zaklatással vádolja parancsnokát

2023.06.08. 19:53
A jogász végzettségű tisztet rendkívül megviselték a történtek, jelenleg egészségügyi szabadságon van. A belső vizsgálatot követően ismét a szexuális zaklatással vádolt parancsnoka alá helyezték. A katonanő az ügyészséghez fordult, ezt követően helyezték rendelkezési állományba, ami gyakorlatilag a menesztését jelenti.

Rendelkezési állományba helyezte a Honvédelmi Minisztérium azt a szolnoki katonanőt, aki azért kereste meg az ATV-t, mert állítása szerint parancsnoka szexuálisan zaklatta.

A jogász főhadnagy ügyvédje az ATV Híradónknak azt mondta, hogy a rendelkezési állományba helyezés egyet jelent védence menesztésével a katonaságtól. A katonanő szerint a belső vizsgálat során meghurcolták, és a HM-től kapott határozat visszahelyezi az általa feljelentett parancsnok alá. 

Ügyfelemet a honvédelmi miniszter rendelkezési állományba helyezte, kettő hónap időtartamra

– erről értesítette a honvédelmi tárca azt a szolnoki honvéd főhadnagyot, aki még májusban azzal kereste meg az ATV-t, hogy – állítása szerint – szexuálisan zaklatta a parancsnoka. A katonanő szerint a belső vizsgálatot lefolytató bizottságban minősíthetetlenül beszéltek vele, és feljelentést sem tettek.

A belső vizsgálatot követően a jogász végzettségű tiszt feljelentést tett az ügyészségen.

A Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta, hogy alárendelt megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indult a nyomozás az ügyben, ezt követően kapta meg a rendelkezési állományba helyezéséről, vagyis menesztéséről szóló értesítést.

A rendelkezési állomány ügyfelem esetében azt jelenti, hogy a két hónap letelte után köznapi nyelven szólva megválnának tőle

– mondta Hegedűs Antal ügyvéd, aki hozzátette: védence úgy érzi, hiába fordult segítségért a miniszterhez, illetve a vezérkari főnökhöz, a Honvédelmi Minisztérium bünteti őt a rendelkezési állományba történő áthelyezésével.

Az ügyvéd beszámolója szerint a katonanő jelenleg egészségügyi szabadságon van, mert annyira megterhelték idegileg a történtek. A védő az ATV Híradónak azt mondta:

a feljelentett parancsnok továbbra is beosztásban van, védencét pedig a HM határozata a zaklató elöljáró alá helyezi, ami szerinte jogellenes.

Egy korábban katonai ügyészségi szóvivőként is dolgozó ügyvéd úgy fogalmazott, hogy a nyomozás során kihallgatják a tanúkat, majd ezt követően, ha megfogalmazódik a meghatározott személyre a gyanú, akkor meg kell adni neki a védekezés lehetőségét.

Ha a védekezése idézőjelben nem vezetett eredményre, vagy a bizonyítékok egyértelműen azt mondják, hogy nemcsak megalapozott gyanú van, hanem vádirati bizonyosság, akkor vádat emel, és akkor jön a bírói bizonyítás, illetve akkor jön majd a bírói mérlegelés és az ítélethozatal

– mondta Ács Tibor ügyvéd.

A történtek miatt kérdéseinkkel megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.