2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Varga Mihály bejelentette, milyen változásokra kell számítani az egészségügyben

DLAPE20230609009
2023.06.09. 16:01
A kormány folytatja az egészségügy fejlesztését, az ágazatban dolgozók megbecsülését és az infrastruktúra fejlesztését is – többek között erről beszélt a pénzügyminiszter pénteken a Szent Margit Kórház Margit-napi ünnepségén.

Varga Mihály szerint a koronavírus-járvány is rávilágított arra: nem szabad, hogy a magyar egészségügyi ellátás, az eszközök beszerzése „külső szereplőkön", múljon, ezért fontos az ágazat további erősítése.

Ezzel kapcsolatban elmondta, 57 olyan hazai egészségipari beruházást támogatott eddig a kormány, amelyek az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközöket – orvosi maszkokat, kesztyűket, kötszereket – gyártják.

Varga Mihály kitért arra, hogy a koronavírus-járvány kitöréséig

  • 91 kórházat,
  • 54 rendelőintézetet és
  • 107 mentőállomást újítottak fel,
  • míg 23 új rendelőintézet és
  • 34 mentőállomás újonnan épült az országban kormányzati forrásból.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány a 2024-es költségvetés tervezetében 3200 milliárd forintot szán egészségügyi célokra, ez 420 milliárd forinttal több, mint idén. Ez a jövő évi előirányzat kétezer milliárd forinttal több, mint 2010-ben volt – jegyezte meg.

Folytatódik a béremelés

A tárcavezető az egészségügyi béremelésekről szólva azt mondta, a kormány folytatja a kétlépcsős szakdolgozói béremelési programot, az idei júliusi 18 százalékos emelés mellett a jövő évi költségvetési tervezetben erre 200 milliárd forint áll rendelkezésre.

„Emelkednek a gyógyszertámogatásra, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, valamint a mentőjárművek beszerzésére fordítható források is" – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, azt is biztosítani fogja a kormány, hogy az ágazatban megkezdett fejlesztések, beruházások folytatódjanak.

2024-ben is lesznek olyan beruházások, amelyre a fedezetet nem tudjuk teljes egészében biztosítani, ezek halasztódni fognak, de az egészségügyben nem lesz ilyen, erre a fedezet rendelkezésre áll

– jelentette ki a pénzügyminiszter.

Beszélt arról is, hogy kormánydöntés értelmében további orvosieszköz-beszerzések lesznek, így folytatódhat a CT-, az MR-, a röntgengépek és mammográfiás berendezések beszerzése is.

Nagy Mihály kórházigazgató arról beszélt, hogy az intézményben az elmúlt években számos felújítás történt; épületenergetikai beruházásokat valósítottak meg, megújult a konyha, valamint korszerű orvostechnikai eszközöket szereztek be.

Kitért arra, hogy a koronavírus-járványt „mindenki megszenvedte", azonban a kórház munkatársi közössége még jobban összekovácsolódott a pandémia idején. Tapasztalatai szerint az itt végzett orvosi munkával a betegek is elégedettek.

Mégsem olyan csodálatos minden?

Varga Mihály ünnepségen mondott beszédével azonos napon Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere is megszólalt egy, az egészségügyet érintő témában.

A Demokratikus Koalíció politikusa arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy már a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetet is elérte az orvoshiány, a napokban több panasz is befutott ez ügyben hozzájuk.

Nemrég pedig arról számoltunk be, hogy bár júliustól valóban 18 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére, az érintettek szerint a intézkedés megkésett, a mérték pedig az inflációra sem elég.

(Borítókép: Varga Mihály Szent Margit Kórház Margit-napi ünnepségén 2023. június 9-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)