Penészes kenyeret és romlott felvágottat adtak egy betegnek a Szent János Kórházban

2023.06.11. 16:16
Penészes kenyeret és romlott felvágottat adtak egy betegnek a budapesti Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán. Az eset azért különösen megdöbbentő, mert ezen az osztályon olyan betegeket ápolnak és kezelnek, akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak. Mindez arra is felhívta a figyelmet, hogy rendkívül alacsony összeg, mindössze 110 forint jut egy beteg reggelijére a kórházban.

Néhány nappal ezelőtt a II. kerületben élők csoportja nevű zárt Facebook-csoport egyik tagja ezt az üzenetet írta: „A János Kórház gasztroenterológiai osztályán a tegnapi napon ezt a reggelit kapta édesanyám. A felvágottat ugyan megette, de valószínűleg az is romlott lehetett, mert utána hányt, és egész délelőtt nagyon fájt a hasa. Nem tudok elmenni e mellett a felháborító eset mellett. A kórháznak azonnal jeleztem”. A bejegyzéshez egy fotót is csatolt, amelyen a penészes kenyér látható. 

A poszt szerzőjét a Magyar Hang kereste meg, és ők tették közzé a bejegyzésének tartalmát. A szerző a lap kérdésére megerősítette a történteket, de részleteket nem árult el, mivel édesanyját még az intézményben kezelik, az ilyenkor szükséges bejelentéseket pedig megtette. A portál megkereste az ügyben az érintett kórházat, amely válaszolt is a lap megkeresésére.

Kórházunk 6 telephelyen 1141 betegágyon biztosítja folyamatosan az ellátási területünkhöz tartozó több százezer lakos fekvőbeteg-ellátását. A hozzánk érkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk, és arról a panaszost értesítjük. Intézményünkhöz 2023. 06. 09-én írásos panasz érkezett egy betegünk hozzátartozójától. Az ügyben a panasz kivizsgálását azonnal megkezdtük, az ügy folyamatban van. Kórházunkban a betegek étkeztetését külső szolgáltató biztosítja

– írta a Szent János Kórház, amely nem árulta el, ki felel a betegek étkeztetéséért.

Az eset azért különösen megdöbbentő, mert a gasztroenterológiai osztályon olyan betegeket kezelnek, akiknek súlyos, akár életveszélyes emésztőrendszeri problémáik vannak, tehát a táplálkozásukra fokozott figyelmet kellene fordítani.

110 forintból kell megoldani a reggeliztetést 

A kórház honlapján fellelhető a szerződés, amely alapján az elmúlt egy évben biztosították a betegek étkezését. Ezt a szerződést még 2022. június 7-én írták alá 12 hónapra, azaz a mostani esetkor, június 9-én már nem volt hatályos, ezért nem tudni, melyik céget bízta meg a Szent János Kórház a beteg ellátásával. 

A szerződésből azonban kiderül, hogy egy év alatt közel 372 millió forintot költött a kórház étkeztetésre, és mind normál, mind pedig diétás étrendben egy élelmezési nap egységára 1650 forint volt, de ennek az összegnek mindössze harmada, 550 forint a nyersanyag, tehát maga az élelmiszer. 

Reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára és egyéb kisétkeztetésre 165 forintos keret állt rendelkezésre naponta.

A számok magyarázatot adhatnak arra, miért is került romlott étel és penészes kenyér az érintett beteg asztalára.